Több mint háromszáz újdonság a huszadik Könyvfesztiválon

Több mint 300 könyvújdonság és mintegy 400 hazai író várja a látogatókat a csütörtök délután kezdődő XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenáris park D és B épületében.

A világ öt legjobb könyvfesztiválja közé sorolta a magyar fővárosban 1994 óta minden évben megrendezett könyvszakmai mustrát Peter Weidhaas, a Frankfurti Könyvvásár egykori igazgatója az eseményről szerdán tartott sajtótájékoztatón, gratulálva a budapesti rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) vezetésének.

Könyvfesztivál

Felidézte, hogy az MKKE 1992-ben kereste meg a frankfurti könyvvásár vezetését, hogy segítséget kérjen egy budapesti nemzetközi rendezvény elindításához. Peter Weidhaas rámutatott arra, hogy a magyar irodalomnak a nyelvi elszigeteltségből kellett kitörnie éppúgy, mint más országoknak. Szólt arról is, hogy a frankfurti mintára létrejött budapesti rendezvénynek évekig a Budapest Kongresszusi Központ adott helyet, ám a Millenáris park szerinte sokkal inkább alkalmas ilyen nagyszabású fesztivál lebonyolítására.

Zentai Péter László, az MKKE igazgatója kiemelte, hogy a 20. rendezvény díszvendége Olaszország lesz, a díszvendég író pedig Michel Houellebecq francia író, aki csütörtök délután veszi át Tarlós István főpolgármestertől a Budapest Nagydíjat. A Goncourt-díjas francia írót Bartis Attila író köszönti laudációval. A fesztivált Halász János kultúráért felelős államtitkár nyitja meg Áder János köztársasági elnök megbízásából. Kiemelte, hogy a rendezvényen több mint 300 program és mintegy 400 hazai író várja majd a látogatókat. A díszvendég országon túl mintegy 25 országból érkeznek vendégek.

Az olasz díszvendégség programjairól Gina Giannotti, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója elmondta: mivel Magyarországon a klasszikus olasz kultúrát jól ismerik, ezért a kortárs olasz irodalmat mutatják be a közönségnek olyan írók részvételével, mint például Tullio Avoledo, Stefano Benni és Nanni Balestrini. A rendezvény alatt kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek, az olasz és magyar résztvevők olyan témákat járnak körül, mint a könyvkiadás jövője vagy az olasz könyvpiac helyzete.

A díszvendégség keretében lesz olasz-magyar irodalmi est is: Szőcs Géza költő, író és Tomaso Kemeny közösen olvassák fel majd verseiket. A díszvendégség keretében hangsúlyos szerepet kap az olasz gasztronómia is – jegyezte meg az igazgató, aki kiemelte, hogy Magyarország öt olasz nagyvárosban mutatja be kultúráját az idén.

Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója újdonságaik közül kiemelte Lackfi János Kapjátok el Tüdő Gyuszit! című kötetét, Astrid Lindgren Juharfalvi Emil című könyvét, a Kínai tudományok és találmányok nagy könyvét, a LOL-sorozatban megjelent Segítség, Youtube-sztár lettem! című kötetet, valamint Fekete István Vukját Dargay Attila rajzaival, Máli Csaba illusztrációval.

A Móra szabadtéri színpadon zajló programjai közül felhívta a figyelmet a vasárnapi Lufi bulira, amely egyben a lufi video- és könyvtréler pályázat eredményhirdetése is lesz, valamint az Égigérő Slamre, amelynek keretében fiatal slammerek lépnek fel Janikovszky Éva két szövegére reflektálva szombaton.

Karádi Éva, a Lettre folyóirat főszerkesztője az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljáról elmondta, hogy a rendezvényre 19 író érkezik, Magyarországot Bencsik Orsolya képviseli Akció van! című kötetével.

MTI fotó: Bruzák Noémi
Forrás: MTI