Mediawave – Április végén kezdődik a fesztivál Komáromban

Április 30-án indul a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét a komáromi Monostori erődben. A május 4-éig tartó fesztivál programjain hangsúlyos szerepet kapnak a nők, valamint a nőiség.

Hartyándi Jenő fesztiváligazgató az eseményről tartott keddi sajtótájékoztatón kiemelte: a 23. alkalommal megrendezendő Mediawave nem csupán programok egymásutánját jelenti, szeretnének az „együttlétnek” új tartalmat adni. A rendezvényen 35 koncert lesz, fellép többek között Iva Bittova énekesnő, az amerikai Hamid Drake dobos és Leena Conquest amerikai énekesnő, valamint a manhattani Manorexia, valamint Ferenczi György és a Rackajam is. A rendezvény idei specialitása a moldvai csángó lakodalmas lesz, április 30-án lánykéréssel indul a fesztivál.

A filmes programba összesen 1257 nevezés érkezett, az előzsűri ebből 89 alkotást választott a versenyprogramba. A nemzetközi mezőnyben 5 játék-, 28 kisjáték-, 22 animációs, 11 kísérleti, 8 zenei és 15 dokumentumfilm lesz látható, míg a magyar alkotóktól 76 filmet – 37 kisjáték-, 12 animációs, 2 tánc-, 4 zenei és 21 dokumentumfilmet – vetítenek.

Durst György producer, zsűritag az MTI-nek elmondta, hogy a rendezvény mintegy 30-40 millió forintból valósul meg, a fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatja. A játék- és kisjátékfilmes zsűrit Iliana Kitanova bolgár színésznő, Kafka Jaworska, a lengyel Tofifest nemzetközi filmfesztivál igazgatója, valamint Durst György alkotja. A dokumentum-, animációs és kisjátékfilm zsűrijének tagja a szerb Boris Mitic dokumentumfilm-rendező, az angol Vera Neubauer animációs rendező és a román Radu Igazság animációs és kísérletifilm-rendező lesz. A zenei filmekről az Iva Bittova cseh énekesnő, Grencsó István zenész és Lakatos Mónika énekesnő alkotta grémium dönt. A fesztiválra mintegy 25-30 külföldi alkotót várnak – jegyezte meg Durst György.

Kitért arra is, hogy az idén is rendeznek filmszakmai konferenciát, a Mediawave Film Forum 4.0. elnevezésű rendezvényen a kísérleti kisjátékfilm-készítés lehetőségeiről lesz szó.

Tóth Erzsébet, a Mediawave Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, hogy a fesztivál idején indul el a kisebbségek film- és fotóarchívumának demóverziója; a www.etnikarchiv.hu alapját a Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál 1991 óta gyarapodó filmarchívuma és saját készítésű filmjei adják, Tóth Erzsébet szerint mintegy 18-20 ezer mozgókép. A gyűjtemény elsősorban a magyarországi és a határokon túli magyar kisebbségek film és fotóarchívuma szeretne lenni, de nyitottak rokon népek és a világ többi kisebbségének bemutatására is – hangsúlyozta a kuratóriumi tag.

Takácsné Csordás Katalin, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója arról számolt be, hogy bár az uniós forrásból megújult Dunai bástya és kikötői fogadótér hivatalos megnyitója csak június 8-án lesz, a Mediawave látogatói már megújult környezetben fesztiválozhatnak.

Forrás: MTI