Első az elsők között a teremőr kötete – AEGON Művészeti Díj 2013.

2013. AEGON díjas könyve Barnás Ferenc: Másik halál című kötete lett.

Immár nyolcadik alkalommal adták át Magyarország legrangosabb szakmai irodalmi díját, az AEGON Művészeti Díjat, amely hárommillió forint jutalommal jár a díjazottnak.

A zsűrizésbe bevont könyveket maguk a kiadók jelölték megmérettetésre. Az AEGON és a kiadók az olvasás-népszerűsítés mellett célul tűzték ki a sokszínűséget, amely jellemzi a kínálatot, hiszen hat kiadó könyveiből áll össze a versenyző könyvek mezőnye.

SONY DSC

A díjat odaítélő grémium tagjai James Bond-szerű titkos munkával, online szavazással, egymást sem ismerve választották ki az elmúlt év kiemelkedő jelentőségű könyvei közül a legjobbat, amely valóban az irodalmi teljesítményt értékeli.

A döntnökök között volt pedagógus, irodalmár, újságíró, múzeumi igazgató. A zsűri munkáját Tarján Tamás vezette, tagja volt Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Csobánka Zsuzsa drámapedagógus, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Keresztury Tibor író, Valuska László szerkesztő és Zachár Zsófia műfordító.

Összesen 28 könyvet jelöltek a díjra, amelynek egynegyede volt női szerző, de a szűkített tízes listában is három női író kapott jelölést: Bán Zsófia, Karafiáth Orsolya, Szvoren Edina.

A férfiak listája: Fehér Béla, Ferdinangdy György, Györe Balázs, Kemény István, Márton László, Végel László és a győztes Barnás Ferenc, akit a munkahelyén, a kiállítóteremben leptek meg a győzelem hírével.

bekescsabai-jokai-szinhaz-monte-cristo-grofja-aradon-foto-a-team-jokaifilm

A Másik halál az író negyedik regénye, egy ötvenes évei elején járó pesti férfi története barátságról, széthullásról, városokról, külső és belső utazásokról.

Barnás eddig megjelent művei: Az élősködő (Kalligram, 1997); Bagatell (Kalligram, 2000); A kilencedik (Magvető, 2006). Ez a műve 2009-ben angolul is megjelent, és jelölték a legjobb külföldi regény díjára (Three Percent, USA), illetve a Nemzetközi IMPAC Dublin Irodalmi Díjra.

Zatykó Péter, a díjat alapító AEGON Magyarország vezérigazgatója bízik abban, hogy gyakran említik majd pozitív példaként az AEGON Művészeti Díjat azokban a tudósításokban, amelyek arról szólnak, hogy a magyar kultúra és művészet támogatás nélkül marad ezekben a válsággal terhelt időkben.

A díjat a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 21-én adják át ünnepélyes keretek között.

Fotó: Kaunitz Miklós
Sári Edina