Csütörtökön kezdődik a Francia Filmtavasz

Országszerte beköszönt a Francia Filmtavasz a mozikba: a csütörtöktől vasárnapig tartó vetítéssorozatban kilenc friss francia mozgóképet mutatnak be a szervezők több budapesti és vidéki filmszínházban.

3.filmtavasz.plakatA Francia Filmtavasz immár harmadik alkalommal várja a filmszerető közönséget. A rendezvényhelyszínek között szerepel a budapesti Puskin, Tabán és Vörösmarty artmozi, valamint a Palace Mammut és a Cinema City Aréna. Vidéken többek között Békéscsaba, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Győr, Kaposvár, Pécs, Szeged, Szolnok és Zalaegerszeg egy-egy filmszínháza csatlakozott a programhoz – közölték a szervezők az MTI-vel. A fesztivál vendégeként Budapestre érkezik Jean-Paul Jaud, a Kísérleti egerek vagyunk? című dokumentumfilm rendezője, akit a környezettudatosság és az egészséges táplálkozás témái foglalkoztattak korábbi munkáiban.

A Kísérleti egerek vagyunk? című produkciója a génmódosított élelmiszerek veszélyeire hívja fel a figyelmet. A kínálatban szerepel a Gyermekeink című dráma, amelynek főszereplője, Emilie Dequenne a legjobb színésznő díját kapta a cannes-i filmfesztiválon. Joachim Lafosse filmje egy fiatal szerelmespár története: elérkezettnek látják az időt, hogy a saját életüket éljék, de a férfi képtelen megszabadulni a számára anyagi biztonságot nyújtó nevelőapjától. A filmtavasz programjában két premier előtti vetítés is látható.

Az ötvenes évek végén játszódó Populaire egy villámkezű gépírónőről mesél. A Ken Scott rendezésében készült Starbuck című, több díjat elnyert kanadai vígjáték pedig egy negyvenes éveiben járó léha fickóról szól, akinek barátnője bejelenti, hogy gyereket vár tőle, ám egyúttal az is kiderül, hogy ügyvédje szerint spermadonorként további több mint száz utódjáért kellene felelősséget vállalnia.

A nézők az A Casablanca-hadművelet című akcióvígjátékot, a romantikus kalandnak induló Első éjszaka című drámát, a gyerekkor varázslatos világát felfedező, Rajzoljuk körbe a Földet című dokumentumfilmet, az Életem szerelme című romantikus komédiát, valamint a 18 éven felülieknek szánt Egy francia család szexuális krónikája és a Q – Érzékek birodalma című alkotást is megtekinthetik a négynapos filmmustrán.

A fesztivál programjába a tavalyi Párizsi Rövidfilmfesztivál díjnyertes alkotásaiból is válogattak a szervezők. A filmtavasznak helyt adó több moziban is látható lesz a Magyar grafikusművészek a Francia Filmtavaszért című kiállítás.

A Francia Filmtavasz teljes programja és a filmeket vetítő mozik listája a franciafilmtavasz.hu honlapon és a facebook.com/franciafilmtavasz közösségi oldalon tekinthető meg.

Forrás: MTI