III. AEGON-KEDD Országos Rajzfilmünnep

III. AEGON-KEDD Országos Rajzfilmünnep-1

A KEDD, Magyarország vezető kreatív animációs műhelye az AEGON Magyarország Zrt. támogatásával harmadszor rendezi meg az Országos Rajzfilmünnepet 2013. május 12-én. A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

2011-ben a Rajzfilmünnep keretében 21 városban, 27 helyszínen szerveztünk vetítéseket és gyerekprogramokat, amelyeken mintegy hatvannégyezren vettek részt. 2012-ben már 29 város 60 helyszínén közel százezer látogató fordult meg.

A programsorozathoz az idén 37 város csatlakozott, közel 70 helyszínnel. Partner városok: Balassagyarmat, Balatonfüred, Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Cegléd, Debrecen, Dunaföldvár, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Gyula, Hévíz, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Orosháza, Pápa, Salgótarján, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szentendre, Szerencs, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tatabánya.

A fővárosban a következő helyszíneken találhatnak a családok kedvükre való meséket és filmeket: Gozsdu Udvar, Örökmozgó Filmmúzeum, Tabán mozi, Átrium Film-Színház, MiMozink Lurdy ház, MiMozink Óbuda és KEDDshop.

A legtöbb helyszínen most is számtalan program várja az érdeklődőket: sétahajózás, kézműves foglalkozás, kirakodóvásár, játszóház, vetélkedő és sok-sok más, vidám élmény lehetősége!

Az országos vetítéseken az elmúlt több mint fél évszázad máig rendkívül népszerű magyar rajzfilmjeiből választhatnak az érdeklődők, mint pl. a János vitéz, a Fehérlófia, a Hófehér, a Macskafogó, a Ludas Matyi és a Vuk, de találkozhatnak az előző évek Rajzfilmünnepeinek nagy sikerével, a Bogyó és Babóca – 13 új mese című alkotással (R: M. Tóth Géza) is. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évben a tavaly sokak által hiányolt Kecskemétfilm meséit is vetíthetjük. A helyszínek így választhatják kínálatunkból a Magyar Népmesék-et, a Mesék Mátyás királyról-t, A világlátott egérké-t vagy a Leo és Fred-et. Az idén először van lehetőségük a japán Walt Disneyként  emlegetett rajzfilm-varázsló, Miyazaki Hayao meséinek vetítésére is.
Valamennyi csatlakozó város és helyszín a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap  (MTVA), a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), a Kecskemétfilm, a C.A.K.Ó. Stúdió és a KEDD Animációs Stúdió által felajánlott munkákból, valamint a UIP Duna, a Fórum Hungary, a Best Hollywood illetve az Intercom által ajánlott filmekből állíthatta össze programját.

Szeretnénk az idei évben is figyelmükbe ajánlani azokat a nemzetközi rajzfilmeket, amelyeket az Osztrák Kulturális Fórum, a Dán Kulturális Intézet, az Észt Intézet, a Holland Nagykövetség és a Lengyel Intézet jóvoltából rendelhetnek meg.

Pályázatok
Az idén a Rajzfilmünnephez kapcsolódóan meseíró pályázatot hirdettünk, amelyre közel kétszáz mese érkezett be hozzánk. A pályaműveket Bartos Erika író, Farkasházi Réka színművész és M. Tóth Géza animációs rendező bírálta el. Bartos Erika írónő különdíját Csiba Ágota, Medvegy Anna és Horváth Magdolna kapta. Horváth Emese Dorka és Peresztegi Hanna III. helyezést ért el, II. lett Gyalai Liza és Lipcsei Balázs. A meseíró pályázat első helyezettje Czenner Gergely Kerti kaland Szedressel című munkájával. Április 11-én rajzpályázatot hirdettünk, a lelkes, 14 év alatti pályázóknak Gergely mesehőseit, a Pixiket kell elképzelniük és megformálniuk.

KEDD Animációs Stúdió
Az idén 11 éves KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, egyetemi tanár, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Látványtervező Osztályának vezetője. Ő jegyzi a Patkányfogó, az Ikarosz, az Ergo, a Mama c. rövidfilmeket és a Maestro című animációs filmet, mely világszerte ismertté tette a nevét. Összművészeti produkciói, mint pl. XYZ, A csodálatos mandarin, A Kékszakállú herceg vára, az idei húsvétra az Operaház számára készített Máté-passió, valamint  alkalmazott filmjei és televíziós animációs sorozatai is sikereket hoztak a számára.
Ugyancsak M. Tóth Géza volt a producere és társrendezője a KEDD Animációs Stúdióban gyártott népszerű mesefilm-sorozatnak, a Bogyó és Babócának. A sorozat a valaha készült egyik legsikeresebb magyar  rajzfilmszéria.

M. Tóth Géza alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválra kaptak meghívást, filmjeit közel 100 díjjal ismerték el. A legrangosabb elismerést, az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra jelölését a Maestro című filmje kapta 2007-ben. A Rajzfilmünneppel a KEDD értékes programot nyújt az óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek és családjuknak – a moziba járás kultúráját éltetve a legkisebbek körében is.

A magas szakmai igénnyel készített gyermek és ifjúsági animációs filmek gyártása, forgalmazása mellett a KEDD Animációs Stúdió fontos törekvése az óvodás- és iskoláskorú közönség vizuális nevelése (pl. ezt szolgálják a KEDDshop gyerekeknek szóló, szombati kreatív foglalkozásai), a filmklubok és fesztiválok szervezése.  Ennek a szakmai programnak egyik fontos eredménye a Rajzfilmünnep hagyományának megteremtése.
Látogassanak el a KEDD NETWORK oldalaira (KEDDtv, YouTube csatorna, facebook), ahol szenzációs mesetárházunkban barangolhatnak, s oldalainkon izgalmas játékok szereplőivé válhatnak.

A rendezvény főszponzora
Az AEGON Magyarország második éve támogatja a Rajzfilmünnep megszervezését. A világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának tagjaként az AEGON Magyarország minden évben profitjának fél-egy százalékát társadalmi célok támogatására fordítja. A cég támogatási irányvonalai a kultúra, az oktatás és a sport.
„Azokat a tevékenységeket támogatjuk, amelyek segítenek abban, hogy egészséges, művelt és öntudatos emberekké váljunk. A kultúra megszerettetését sem lehet elég korán elkezdeni: ez a gyerekkori közös családi élményekkel kezdődik. Támogatásunkkal ezek számát szeretnénk szaporítani, a többi pedig a résztvevőkön múlik!” – nyilatkozta Zatykó Péter, elnök-vezérigazgató.

A Rajzfilmünnep csapata:
Ötletgazda: M.Tóth Géza, a KEDD Animációs Stúdió vezetője
Projekt vezető: Mohácsi Anna (nusi@kedd.net, +36 70 390 0369)
Projekt koordinátor: Hevesi Judit (judit@kedd.net, +36 70 390 5768)
Kommunikáció: Tegyi Timea (timi@kedd.net, +36 70 390 0361)
Filmszerkesztő: Varga Zoltán
Weblap és grafikai háttérmunka: Kasza Júlia, Nagy Péter, Péchy György

Hivatalos oldalaink:
www.rajzfilmunnep.hu
https://www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep

Új kép

III. AEGON-KEDD Országos Rajzfilmünnep

,