Peter Weiss dokumentumdrámája a Nemzeti Színházban

A nagyszínpadon mutatják be a Magyarországon ritkán játszott művet egyszeri alkalommal.

Peter Weiss A vizsgálat című művét mutatja be felolvasószínházi formában a PanoDráma április 16-án, a holokauszt áldozatainak emléknapján a Nemzeti Színházban.

A dokumentumszínházi előadásairól ismert független teátrum, a PanoDráma a Nemzeti Színházzal együttműködésben a nagyszínpadon mutatja be a Magyarországon ritkán játszott művet egyszeri alkalommal mindkét színház művészeinek részvételével. A drámát Lengyel Anna állította színpadra – olvasható a Nemzeti Színház MTI-hez eljuttatott közleményében. A produkcióhoz színész-igazgatója révén csatlakozik a Katona József Színház és az Örkény Színház is.

A felolvasószínházi esten Molnár Piroska, Básti Juli, Csákányi Eszter, Máté Gábor, Mácsai Pál, Szamosi Zsófi, Urbanovits Krisztina, Bezerédi Zoltán, Nagy Zsolt és Alföldi Róbert lép színpadra. A német szerzőt, akit Magyarországon elsősorban Marat/Sade című darabjáról ismernek – amely Ács János 1981-es rendezésében, a kaposvári színház előadásában bejárta a világot – hazájában talán leginkább A vizsgálat című műve alapján tartják számon.

A frankfurti auschwitzi per jegyzőkönyvéből készült dokumentumdrámát 1965-ben 14 német színház mutatta be ugyanazon az estén, az ősbemutatóval egy pillanatban hangzott fel a szöveg angol fordításban a Royal Shakespeare Company előadásában is.

A Nemzeti Színházban elkezdődtek az igazgatói posztról távozó Alföldi Róbert utolsó ottani rendezésének, a Mephisto című előadásnak a próbái is. A Klaus Mann regénye alapján született produkció premierje május 10-én lesz. A Mephistót követően még egy – nemzetközi koprodukcióban készülő – darabot mutatnak be a Nemzeti Színház nagyszínpadán: május 25-én tartják Bodó Viktor és Róbert Júlia Social Error – The Last Man in Budapest című darabjának premierjét.

A Gobbi Hilda Színpadon a Comédie de Caen-Centre Dramatique National de Normandie-val és a Francia Intézettel közös produkcióként készül Az ördög szekrénye című előadás, amelyet május 4-én láthat először a közönség. A Nemzeti Színház májusi-júniusi műsora a színház honlapján már olvasható, az előadásokra a jegyeket vasárnap kezdik értékesíteni. Az évad utolsó előadását június 22-én tartják, a nagyszínpadon a Mephisto, a Gobbi Hilda színpadon a Bánk bán – junior látható.

Forrás: MTI