Fiatal képzőművészek nemzetközi biennáléja Szentendrén

Mintegy kétszáz fiatal alkotó mutatkozik be péntektől a Budapest Art Expo Alapítvány által rendezett kiállításon a szentendrei MűvészetMalomban.

„Szentendrén új generáció mutatkozik be, amelynek tehetséges képviselői a kortárs hazai művészet alakulásának máris fontos és egyre jelentősebb szereplői” – fogalmazott Gergely Mariann, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze, a Budapest Art Expo Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A kiállításon megjelenésre pályázni lehetett, 40 évesnél fiatalabb magyar és külföldi művészek jelentkezhettek. Mintegy kétszázan adták be alkotásaikat, Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából és Szlovéniából.

A pályázatok között a legváltozatosabb képzőművészeti műfajok képviseltetik magukat: a hagyományos festészet, grafika, szobrászat mellett a fotó, a videó, a számítógépes művészet és az installáció is megjelenik. „A beküldött pályaművek tükrözik a jelenleg népszerű stílusirányzatokat, a nemzetközi trendek hatását, ugyanakkor széles skáláját mutatják az egyéni kezdeményezéseknek, a sajátos formai megoldásoknak” – jellemezte az idei anyagot a művészettörténész.

Az augusztus végéig látható kiállítással az alapítvány segíti a fiatal, még kezdő, részben ismeretlen művészek bemutatkozását, elindulását a pályán. A tárlat egyúttal megmutatja, a fiatal alkotók hogyan látják, értik és érzik a körülöttük lévő világot – tette hozzá Gergely Mariann.

Forrás: MTI