A római kori London "egész utcáit" tárták fel a brit főváros üzleti negyedében

A római kori London „egész utcáit” tárták fel a régészek a brit főváros üzleti negyedének szívében folytatott ásatás során.

A felszínre hozott mintegy tízezer lelet, amelyek között talizmánok, érmék, edények és amulettek is sorakoznak, a szakemberek szerint „meg fogják változtatni” a római kori Londonra vonatkozó ismereteket. Az ásatási területet „az észak Pompejijeként” is emlegetik, mivel a bőr- és a faanyagokhoz hasonló szerves leletek tökéletes állapotban maradtak fenn a térségben.

A régészek szerint a 12 ezer négyzetméteres területen feltárt leletek értékes információkkal szolgálhatnak a római kori London megalapításának legkorábbi időpontjáról, amelyet jelenleg az időszámításunk szerinti 47-re tesznek. A terület a Bloomberg médiavállalat európai főhadiszállásának fog otthont adni.

A helyszínen található a Walbrook – a brit főváros egyik „elveszett” folyójának – medre, és a régészek számos faszerkezetet, köztük egy teljes római kori szennyvízelvezető hálózatot is találtak. Az ásatási munkálatokat vezető Museum of London Archaeology (MOLA) régészei szerint ez a legnagyobb számú kis lelet, amelyet valaha találtak egyetlen londoni területen.

Hozzátették: a leletek az időszámításunk szerinti 40-es évek és a korai 5. század közötti időszakból származnak. „A római kori London egész utcái tárulnak a szemünk elé”- mondta a munkálatokat irányító Sadie Watson, akinek csapata 3500 tonnányi föld eltávolításával tizenkét méter mélyre ásott le hat hónap alatt.

A régészek római kori írótáblák több mint száz töredékére bukkantak, amelyeknek egy részéről úgy vélik, hogy neveket, címeket és leveleket tartalmaznak. Az értékes leletek közé tartozik egy fából készült ajtó is: ez idáig mindössze egyetlen hasonló leletre bukkantak Londonban. A területen található az 1954-ben felfedezett Mithrász-templom egy eddig feltáratlan része is – adta hírül a BBC News.

A kitűnő állapotban megmaradt faminták évgyűrűinek vizsgálata – dendrokronológia – révén a szakemberek azt remélik, hogy sikerül meghatározniuk a római kori London alapításának pontos évét, amely feltehetőleg a jelenleg véltnél korábbra nyúlik vissza. A leleteket a Museum of Londonba fogják szállítani, hogy ott tartósítsák őket. A Bloomberg Place várhatóan 2016-ra készül el: a templom és az ásatásból származó többi lelet egy nyilvános kiállítás része lesz a székházon belül. (http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-22084384)

Forrás: MTI