A költészet napja – Könyvbemutatók és előadói estek Budapesten

Előadói estekkel, könyvbemutatókkal és versmondással ünneplik a költészet napját április 11-én, csütörtökön, József Attila születésnapján Budapesten.

József A.A Thália Színház Mikroszínpadán rendezik meg a Versmaratont, amelyen Az év versei 2013 című kötetben szereplő csaknem száz költő olvassa fel műveit. A 23 óráig tartó rendezvényről a közmédia is beszámol, az eseményt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban az Ady/Petőfi című előadást tekinthetik meg a nézők Scherer Péter rendezésében, Katona László és Kovács Krisztián szereplésével csütörtök este 7 órától. A Corvintetőn Srácok a Nyugati térről címmel könyvbemutató és slam poetry várja a közönséget. A Libri és a Helikon Kiadó rendezvényén Pion István Atlasz bírja, Simon Márton Polaroidok és Sirokai Mátyás A beat tanúi című verseskötetét mutatják be a szerzők és a Slam Poetry Budapest csapata – Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf Színész Bob, Süveg Márk Saiid és Závada Péter – részvételével.

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (KÖSZI) előtti parkban 11 óra 11 perckor 300 tanuló József Attila Kedves Jocó című írását mondja el, majd Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató vezetésével eléneklik a szöveget, a színpadon pedig Lackfi János József Attila-díjas költő vezetésével felolvassák. A látogatók megismerkedhetnek az Irodalmi Pantheonban szereplő költőkkel, verset írhatnak az idézetek falára és a kihelyezett „versírógépen” irodalmi műveket alkothatnak. Az írásműhely-foglalkozáson vállalkozó szellemű diákok Lackfi János vezetésével József Attila egy-egy motívumát felhasználva hoznak létre versváltozatokat. A költészet napja előestéjén Gerzson Sarolta fotókiállítása, valamint irodalmi műsor várja az érdeklődőket – közölték a szervezők az MTI-vel.

A TIT Stúdió Egyesület székházában csütörtökön filmvetítés, előadások, Muhari-Papp Sándor Balázs festőművész tárlata és Öveges József (1895-1979) emlékkiállítása is szerepel a programokban. A két díszvendég Mirtse Zsuzsa író, költő, szerkesztő és Bakonyi Péter szociográfus, költő lesz.

A Műcsarnokban csütörtökön ünneplik a Vagány Históriák sorozat első születésnapját. A költőket mindennapi környezetükben bemutató portrésorozat az első rész ötven fotója után a második évadban újabb harminckettővel bővül. A költészet napján felolvasások és zene kíséretében láthatják az érdeklődők Bach Máté legújabb sorozatának irodalmárait családi vagy baráti körben. Emellett kerekasztal-beszélgetések, táncos tűzzsonglőr előadás színesíti a programokat, a Derkovits – most kiállításon pedig a Műcsarnokot ábrázoló domborműveket is kifesthetnek maguknak a résztvevők.

Dzsesszestet rendeznek a Jedermann kávézóban, ahol verset mond Fenyvesi Ottó és Gyukics Gábor, Lőrinszky Attila bőgőzik, majd Dióssi Gábor, ifjabb Kerekes Zoltán, Hans van Vliet és Adamik Lajos felolvasó performansza szórakoztatja az érdeklődőket.

Turek Miklós színművész Nappal hold kél bennem című előadói estje várja a közönséget pénteken 15 órától a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban, a Versszínház szervezésében.

Az Örkény István Színházban szombaton Tóth Krisztina költővel és Huzella Péter zeneszerzővel beszélget Bíró Kriszta a költészetnapi Széljegyzetben.

Forrás: MTI