Belvárosi Sajtfesztivál a fővárosban

Sajtkészítési kurzussal, sajtos látványkonyhával, sajtaukcióval és hazai termékekkel várja vendégeit az első Belvárosi Sajtfesztivál péntektől vasárnapig a fővárosi Erzsébet téren.

12800-belvarosi-sajtfesztival-2013-budapestA gasztronómiai fesztiválon az ország legjobb sajtházai mutatják be termékeiket. A három nap alatt mintegy harminc kiállító száz termékét kóstolhatják végig a vendégek, akik eközben a sajtkészítő műhelyben például azt is megtanulhatják, hogyan lehet sajtot készíteni otthoni körülmények között.

A sajt nélkülözhetetlen táplálék, fontos kalciumforrás. Sokan a minőségi, kézzel készült termékek helyett viszont a kevésbé megbízható, a nagyáruházakban kapható ömlesztett termékeket választják. „Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a minőségi kézműves termékek nem feltétlenül kerülnek sokkal többe a tömegtermékekhez képest” – mondta el az eseményről tartott sajtótájékoztatón kedden Necz István főszervező.

A sajtok mellett a fesztiválon az érdeklődők megtalálhatják a hozzájuk illő borokat, pálinkákat, sőt minőségi szalámi- és mangalicasonka-termékeket is. Tizenöt magyar sajtház, három bor- és két pálinkaház képviselteti magát a rendezvényen. A fesztivál második napján, szombat délután öt órakor egyedülálló aukcióra kerül sor: sajtra, borra, pálinkára, szalámira lehet licitálni. A termékek árai száz forinttól indulnak, a rendezvény vendégei így lényegesen kedvezményes áron is jó minőségű termékekhez jutnak.

A finom falatok mellé viszont természetesen jó hangulat is dukál: a fesztivál színpadán fiatal zenészek, elsősorban dzsessz-zenekarok szórakoztatják a közönséget. A rendezvény ingyenesen látogatható, sőt a szervezők ingyenes kóstolójegyet is biztosítanak azoknak, akik az esemény Facebook-oldaláról letöltik az ajándék bónt. Az oldalon a részletes programról is hasznos információk olvashatók.

Forrás: MTI