Gastroblues Fesztivál: Al Di Meola a fellépők között

A zenét és gasztronómiát ötvöző rendezvényt július első hetében rendezik Pakson.

A világ egyik legjobb gitárosának tartott amerikai Al Di Meola is fellép az idei Gastroblues Fesztiválon. A huszonegyedik fesztivál külföldi fellépői a blues, rock, a progresszív rock, valamint a dzsessz műfaj képviselői. A koncertsorozat, amelyhez ezúttal is társul borbarát találkozó, illetve főzőverseny, július 1-től 7-ig tart. A koncertek zömét péntektől vasárnapig rendezik mondta Gárdai György főszervező az MTI-nek.

Al Di Meola legújabb műsorával érkezik Paksra. A virtuóz gitáros az év elején a londoni Abbey Road stúdióban rögzített néhány Beatles-szerzeményt, valamint az előttük tisztelgő saját kompozícióit. Pakson ezeket mutatja be egy másik gitáros és egy ütőhangszeres, valamint a Sturcz Quartet kíséretével. Al Di Meola legutóbb idén februárban lépett fel Magyarországon, Leslie Mandoki és barátai koncertjén a Művészetek Palotájában. Paksi koncertjét július 7-re, vasárnapra tervezik.

Dana Fuchs személyében először jön tengerentúlról női előadó a fesztiválra. Zenekara, a The Dana Fuchs Band 2003-ban jelentette meg első CD-jét, az énekesnő közben egy Off Broadway musicalben, a Love, Janis-ben szerepelt. A szerephez nyolc nap alatt húsz Janis Joplin-dalt és egy 52 oldalas szövegkönyvet tanult meg. „Dana éneke felidézi a fülledt, érzéki Janis Joplint, a hatvanas évek végi Rolling Stones energiájával” – fogalmazott Gárdai György.

Szintén Paksra várják hetvenes években sikeres, nemrég újjáalakult szlovák progresszív rock zenekart, a Collegium Musicumot, amelynek tagjai klasszikus szerzők, többek között Bartók Béla műveit is feldolgozták. A csaknem négy évtized szünet után fellépő együttes koncertje igazi csemegének ígérkezik.

A tervek szerint július 6-án szombaton lép színpadra a Gastroblues-on a rekedtes hangú, igazi showman amerikai Eric Sardinas, akit a világ egyik legjobb blues slide gitárosaként tartanak számon.

Várhatóan aznap játszik Pakson Andrea Braido olasz gitáros, aki már kétszer járt a fesztiválon: először nyolc évvel ezelőtt Jimi Hendrix-műsorral érkezett, a következő fesztiválon pedig a Twin Dragons zenekarral lépett fel. A csapat azóta újjászerveződött Nathaniel Peterson basszusgitáros-énekessel, Fulvio Feliciano gitárossal és Roberto Pirami dobossal.

A főszervező elmondta, hogy a program még nem végleges, több előadóval folynak a tárgyalások. Pakson játszott már például a Nashville Teens, a Spencer Davis Group, a Yardbirds, az Animals, a Nazareth, a Ten Years After, a Colosseum, Glenn Hughes, Mick Taylor, Keith Emerson, Chris Farlow, Ken Hensley, Rick Wakeman, valamint az azóta elhunyt Jon Lord.

Forrás: MTI