A Szabadság-sziget legkedveltebb lakóját keresik

A Szabadság-sziget legkedveltebb lakóját – az európai vidrát, a fekete gólyát, vagy a halványfoltú küllőt – választhatják ki voksaikkal az állatbarátok az evallata.hu oldalon.

A szervezők május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján zárják a szavazást, hiszen a Szabadság-sziget újjászületésével az élőhelyen ismét helyreáll az ökológiai egyensúly, számos őshonos növény- és állatfaj kapja vissza otthonát.

A három állatfaj esélyeit Weisz Fanni fotómodell, Janicsák Veca énekes és Kiss Ádám humorista növelik, akik a fajok jelképes örökbefogadásával fejezik ki a Szabadság-sziget élőhely-helyreállítás és a biológiai sokféleség iránti elkötelezettségüket.

A védett, Mohács melletti Szabadság-sziget fái között egykor ritka madarak fészkeltek, halbölcsőiben számos értékes halfaj ívott. A különleges élőhelyet ölelő Duna-mellékág azonban egy keresztgát miatt 30 éve nem kap megfelelő vízutánpótlást, így szinte teljesen feltöltődött.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország partnerei segítségével 2009-ben kezdte el a terület rehabilitációját. Az élőhely-helyreállítás 2013 végén befejeződik, így a Duna újra birtokba veheti egykori mellékágát és szigetét – közölte a WWF Magyarország hétfőn az MTI-vel.

A Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációs projekt szakmai partnerei a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű, a megvalósításhoz pénzügyi támogatást nyújt a Coca-Cola Magyarország és Mohács Város Önkormányzata.

Forrás: MTI