Rangos nemzetközi elismerést kapott a Szépművészeti Múzeum által kiadott A fotóművészet születése – A piktorializmustól a modern fotográfiáig (1889−1929) című könyv

(92. Art Directors Club Annual Awards díjátadó fesztivál, 2013. április 2–4., Miami Beach, Florida)

szmA kreatív szakma egyik legrangosabb versenyén, az Amerikai Egyesült Államokban 1921 óta 92. alkalommal megrendezett Art Directors Club Awardon Design kategóriában ADC Bronze Cube elismerést nyert a Szépművészeti Múzeum által kiadott A fotóművészet születése – A piktorializmustól a modern fotográfiáig (1889−1929) című 2012-es kiállítás-katalógus. A könyvet a többszörös dizájndíjas MúzeumCafé magazin (Creativity International Awards 2011, European Design Awards 2011) arculatárért felelős, Salát Zalán Péter által vezetett Lead82 alkotóközösség tervezte.

A katalógus 2012-ben már megkapta a Central European House of Photography legjobb fotótörténeti könyvének járó helyezést, ezúttal pedig a több mint kilencvenéves múltra visszatekintő, rangos New York-i székhelyű Art Directors Club díját nyerte el.

Az 1920-ban alapított Art Directors Club a vizuális kommunikáció vezetőinek egyik legfontosabb szervezete, küldetése az, hogy összekösse a világ valamennyi tájáról a kreatív szakértőket. Az ADC a reklám, a dizájn, az interaktív média és a kommunikáció minden szintjén olyan fórumot jelent, mely irányt kíván mutatni a gyorsan változó és alakuló művészeti dizájn világában.

szm1Az ADC Awards az egyik legnagyobb presztízsű, globális reklámverseny, amelyre a reklámügynökségek minden évben a nemzetközi kreatív reklámtermés legjobbjait nevezik. A megmérettetésen egyaránt versenybe szállnak print, elektronikus média, valamint online reklámok, illetve a legjobb nemzetközi dizájn, kiadvány- és csomagolástervezési munkák is. Az „Art & Craft” megközelítés jegyében ADC-elismerést csak olyan munka kaphat, amely nemcsak hatékonyan kommunikál egy-egy üzenetet, de a vizuális kultúra szempontjából is a legmagasabb nívót képviseli – olvasható a kreatív.hu oldalon.

A 92. alkalommal megrendezett verseny díjátadóján a design, a nyomtatott reklámhirdetés, az illusztráció és a fényképészet kategóriában adták át az elismeréseket az április 2. és 4. között megrendezett fesztiválon Miamiban. A neves zsűritagok között ott volt a fényképész Albert Watson, az illusztrátor és író Christoph Niemann, Garrick Hamm, a Williams Murray Hamm kreatív partnere és Ted Royer, a Droga5 vezető kreatív igazgatója. A verseny reklámos szekciójában zsűrizett Jedlicska Márton, a Kirowski Isobar kreatívigazgatója, aki 2010-ben maga is aranyat nyert az ADC-n egy társával közösen.

A Design kategóriában, A fotóművészet születése című katalógus olyan díjazottak között kapta meg a bronz elismerést, mint a COLORS Magazin, a Bloomberg, a Forbes, vagy a Victoria and Albert Museum. A nyertes kötetet tervező Lead82 alkotóközösség tagjai: Salát Zalán Péter művészeti vezető, Lencsés Dávid, Német L. Dániel és Suszter Viktor tervezőgrafikusok. Az album kivitelezése az EPC Nyomdának köszönhető.

szm2A fotóművészet születése című, több mint 50 ezer látogatót vonzó tárlat 2012. március 29. és július 1. között volt látható a Szépművészeti Múzeumban. A Múzeumok, galériák, könyvtárak könyvei alkategóriába nevezett katalógus az érintett korszakot (1889–1929) kétszáz képpel illusztrálja, és nyolc tanulmányban elemzi a fotóművészet megszületésétől a korabeli irányzatokon át a technikai változásokig. A kötetet Baki Péter, a kiállítás kurátora, a Magyar Fotográfiai Múzeum vezetője szerkesztette, a tanulmányokat a fotótörténet olyan nemzetközi hírű szaktekintélyei jegyzik, mint a brit Colin Ford, a bradfordi National Media Museum alapítója és első igazgatója vagy a cseh Vladimír Birgus, az opavai székhelyű Sziléziai Egyetem Kreatív Fotográfiai Intézetének vezetője. Magyar részről Pál Gyöngyi, Albertini Béla, Passuth Krisztina, M. Tóth Éva, Fejér Zoltán és Tóth Balázs Zoltán publikált tanulmányt a művészeti albumba. A kiadói munkákat Pablényi Ágnes, a Szépművészeti Múzeum kiállításszervezője koordinálta.

Fotók: Barbay Csaba/Flaschback Photo
Forrás: Szépművészeti Múzeum