Újabb ismert írókat lát vendégül Pécs

Nemzetközileg is ismert szerzőket lát vendégül a baranyai megyeszékhely az Európa Kulturális Fővárosa projekt felvezetéseként útjára indított, és továbbra is népszerű Pécsi Íróprogram keretében.

Méhes Károly író, újságíró, a program kurátora az MTI-nek elmondta: a napokban érkezett Pécsre idei első vendégük, a montenegrói Dragana Brkovic. A podgoricai alkotó elsősorban prózát ír, de megjelentek tőle már gyermekkönyvek, és televíziósként számos forgatókönyvet jegyez.

Őt követi májusban a kaliforniai Carol Ciavonne költő, a Poetry Society of America 2004-es nagydíjasa, aki számos verseskötetet publikált, emellett oktatja a költészet alapjait. Augusztusban Alexander Anchía Costa Rica-i költő következik, ő a Dunántúl legnagyobb városában szeretné „készre írni” első, itteni motívumokkal gazdagított prózai művét.

Méhes Károly szólt arról, hogy a tervek szerint még az idén eljön Pécsre Dan Lungu, a nagysikerű Egy komcsi nyanya vagyok című regény román szerzője, a dán Trisse Gejl, a magyarul nemrég megjelent Pátriárka című vaskos mű írója, valamint a bolgár Nikolaj Bojkov, a kortárs magyar irodalom bulgáriai fordítója.

A Pécsi Íróprogram Writer in Residence néven indult 2007 szeptemberében, hogy a várost – lehetőséget adva tehetséges szerzők többhetes tartózkodásához és munkájához – európai irodalmi helyszínné tegye.

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2010-ig huszonkét író fordult meg Pécsett, akiknek a városban szerzett élményeit, benyomásait tartalmazó naplói 22xPécs címmel jelentek meg eredeti nyelven és magyar fordításban.

A sikernek, valamint a városvezetés és Réthelyi Miklós korábbi nemzeti erőforrás miniszter támogatásának köszönhetően a Writer in Residence Pécsi Íróprogramként folytatódott: 2011-ben és 2012-ben összesen nyolc író, köztük a kortárs irodalom egyik legnagyobbra tartott művésze, az orosz Ljudmila Ulickaja is eljöhetett Pécsre.

A Pécsi Íróprogram tavaly tagja lett a rezidens művészi helyszíneket és intézményeket tömörítő ResArtis szervezetnek, amely irodalmi körökben tovább növelte a kezdeményezés és a város ismertségét. Méhes Károly kitért arra, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tárcabeli keretéből idén egymillió forinttal támogatja a programot.

Forrás: MTI