A név kötelez, avagy hétpróbás csirkefogók a Madáchban

Mit tehet egy magasan pozicionált színház becsületes státuszú színidirektora, ha egy premierdarab sajtótájékoztatóján rájön, hogy hétpróbás csirkefogókkal van körülvéve? Hogy akikkel eddig együtt dolgozott, próbált, akiket barátjának is tekint, azok egy- vagy többrendbeli tolvajlással és egyéb bűnös cselekedettel gyanúsíthatóak?

Hát, mit tehetne szegény Szirtes Tamás!? Fogja a fejét, hümmög, majd szemet huny és beáll egy csoportfotózásra a színészeivel. Azután elballag velük és továbbfolynak a Betörő az albérlőm c. krimi-komédia próbái. Nomen est omen.

2012. tavaszán egy hét eltéréssel látta a darabot Londonban Szirtes Tamás és Szente Vajk, s mindketten úgy gondolták, hogy a vígjáték szervesen illeszkedne a Madách Színház műsorstruktúrájába, és utat találna a honi közönség szívéhez-lelkéhez, ezért sok-sok erőfeszítéssel megszerezték a kultikus filmből készült darab jogait, és magyar szájízre adaptálták azt.

IMGP0848-A

A történetben egy kedves, idős asszonyhoz új albérlő költözik. A férfi, aki Marcus professzor néven mutatkozik be, valójában egy rablóvezér, aki a bandájával együtt egy pénzszállító autó kirablására készül. Az akció sikerül, de az öregasszony rájön lakója kilétére és… a többi titok május 11-ig.

A szereposztás parádés, nem csak a Madách Színház kitűnő színészei kaptak benne szerepet, hanem két meghívott művész is, Halász Judit, alias Mrs. Wilberforce, aki diplomás színész kora óta nem állt még a Madách deszkáin, és Mucsi Zoltán, alias Marcus professzor, aki még egyáltalán nem játszott a főváros egyik legnépszerűbb teátrumában.

Unikum, hogy jelmeztervezőnek Makány Márta divattervezőt kérték fel, s csak az a színház színészeinek szívfájdalma, hogy éppen egy olyan darab kerül színre, amelyben férfi színészek vannak döntő többségben akkor, amikor a nőies vonalak fennköltségének megálmodója kreálná rájuk a jelmezeket. Irigykednek is Halász Juditra, Hűvösvölgyi Ildikóra és Bajza Viktóriára!

A férfi szereplők – Szerednyey Béla, Hajdu Steve, Magyar Attila, Nagy Sándor, Pusztaszeri Kornél – érdekes, a rendőrség figyelmére is igényt tartó turpisságokat lepleztek le saját gyermek- és ifjúkorukból, amelyek mára talán már elévültnek tekinthetőek, így közzétehetőek.

Szente Vajk, a komédia rendezője, friss jogsival édesanyja autójával csajozni indult. Már éppen elkeseredetten hazafelé indult, hiszen nem sikerült egyetlen leányzót sem meghódítania, amikor is látta, hogy a parkolóból az ő zöld színű autója tolat ki éppen. Odarohant, megállította az autót, amiből egy hatalmas „kétajtós szekrénynyi” alak kászálódott ki. Vajk, felmérte, hogy vagy simán agyonverik, vagy előbb beszól és utána verik agyon, így egy életem egy halálom jelszóval közölte, az autó az övé, és azonnal menjenek a rendőrségre, mert ő feljelenti a tolvajt. A hatalmas ember szelíden azt mondta, ő csak behúzódott a kocsiba, mert fázott, de engedelmesen követte Vajkot a rendőrségre, ahol az megtette a bejelentést.

Szerednyey Béláéknak volt egy húszszemélyes étkészletük, tokkal-vonóval, ahogyan az akkoriban dukált. A hatvanas-hetvenes években nem nagyon merték elővenni, igaz alkalom sem kínálkozott a használatra, ezért Béla úgy döntött, hogy a hőn áhított farmer öltönyt az ezüst merőkanál árából veszi meg az Ecserin. Így is tett. Merőkanál eladva, öltöny büszkén viselve, mígnem egyszer betörtek hozzájuk a ferencvárosi lakásba, s az étkészletet is elvitték. Akkor Szerednyey töredelmesen bevallotta a merőkanalat, de édesanyja csak annyit mondott: fiam, neked legalább jutott valami a családi örökségből!

Nagy Sándor ötévesen felfedezte a cserekereskedelmet: a kocsmában látta, hogy üres üvegekért pénzt adnak. Nosza, hátrament a kocsma udvarára és leemelt két üres sörösüveget a rekeszből, bevitte a kocsmába, és visszaváltotta. Nyalókát vett, elégedetten elszopogatta, majd elkezdett motoszkálni benne, hogy jó-jó, volt egy nyalóka, de van még üres üveg, miért ne lehetne több édesség is? Tett még két-három kört, majd átment a kisboltba, ugyanezzel a módszerrel próbálkozott, de a szemfüles kocsmáros már ott várta őt és lefülelte.

barka-011-alkotocsoport-meanwhile-in-kansas

Mucsi Zoltán és barátja sörös rekesznyi üvegekkel művelte ugyanezt az üvegvisszaváltónál, majdnem megruházták érte.

Magyar Attila csak homályos célzásokat tett ifjúkori sötét tetteire, amelyek annyira rémesek lehetnek, hogy jobb, ha nem is tudjuk meg soha, fedje azokat titok, méghozzá olyan titok, mint, amilyen övezi Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnok trükkjeit a vígjátékban.

Ilyen, és ehhez hasonló sztorikkal bombázta a Betörő az albérlőm sztárgárdája a teázgató közönséget, amíg a Rigó-Capriccio Vonósnégyes Boccherini Menüettjét játszotta.

Bemutató: 2013. május 11.

Fotók: Kocsis Gábor
Sári Edina írása