Nagy siker volt Tom Hanks bemutatkozása a Broadwayn

A kétszeres Oscar-díjas színész a közelmúltban elhunyt Nora Ephron utolsó műve, a Lucky Guy című darab főszereplőjeként lépett színpadra New Yorkban.

Nagy sikert aratott a kritikusok körében Tom Hanks bemutatkozása a Broadwayn, a darab azonban, amelyben játszott, nem nyerte el maradéktalanul a hozzáértők tetszését. Hanks újságírót alakít a drámában, amelynek hétfőn tartották a premierjét a Broadhurst Színházban. A filmcsillag valós személyt játszik: Mike McAlary riporter a New York-i rendőrség botrányait és piszkos ügyeit tárta fel tudósításaiban a Daily News és a The New York Post című lapnak.

250px-TomHanksApr09Ő készített először interjút Abner Louima haiti bevándorlóval, akit 1997-ben fehér rendőrök szexuálisan zaklattak és megvertek egy rendőrőrsön. Riportjáért Pulitzer-díjjal tüntették ki. Tom Hanks „elkötelezett, gazdag alakítást” nyújt az Entertainment Weekly szerint, míg a The Hollywood Reporter úgy vélekedett, hogy a színész máris nagy esélyese a színházi Oscarnak, a Tony-díjnak. A híresség „nem fél rámenős barmot csinálni a karakterből”, de veleszületett sokoldalúsága biztosítja, hogy a közönség Mike oldalán álljon, amikor bekap néhány mélyütést – írta a szaklap.

McAlary amúgy nagyivó, a gyertyát két végéről égető ember volt, aki 1998-ban, fiatalon, alig 41 évesen halt meg rákbetegségben. A Variety azt emelte ki, hogy Hanks könnyedén „talált vissza” a színpadra, ahol úgy érzi magát, mint hal a vízben. A színész eddigi színpadi munkássága kisebb Shakespeare-produkciókra korlátozódott az 1970-es években. Bár a filmsztár alakítását dicsérték, nem lelkesedtek a kritikusok a Nora Ephron által írt darabért. „Szívből jövő, de zagyvalék. Terjengős és túlságosan is lineáris, csak a tények mentén halad, mint egy tipikus tévéfilm” – írta a Daily News.

A The New York Post – amelynél a nemrég elhunyt filmes és színházi személyiség éveket töltött karrierje kezdetén, az 1960-as években – úgy vélekedett, a darab Ephronnak a szokványosság és a tintafoltos gazfickók iránti mély vonzalmából született.

A lap szerint a darab vicces és szórakoztató dicshimnusz. Csakúgy, mint a legtöbb sajtótermék, a The New York Times is inkább Hanks játékáért, semmint a darabért lelkesedett. A színész sokszor dolgozott együtt Nora Ephronnal, többek közt az A szerelem hullámhosszán és az A szerelem hálójában című romantikus vígjátékban. A rendező, forgatókönyv- és színműíró tavaly júniusban, 71 éves korában halt meg, leukémiás volt.

A darab sikerének szempontjából a kritikák – úgy tűnik – nem nyomnak sokat a latban: az előbemutatók során a Lucky Guy több mint egymillió dollárt kaszált, ezzel többek közt Az Oroszlánkirállyal került egy sorba. Tom Hanks azonban csak New Yorkban játssza el az újságíró szerepét, a darab így nem számíthat hasonló sikerre a keleti parti nagyvároson kívül.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI