Kaposváron látható egy különleges Rippl-Rónai-festmény

Kaposváron látható a hónap végéig Rippl-Rónai József Fekete kalapos nő című, szakértők szerint kuriózumnak számító festménye, amely hosszú évtizedek után került vissza Magyarországra – számolt be a hírről több kaposvári honlap.

Dörömböző Ferenc, a kaposvári Art Galéria vezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta, ahogy a Rippl-Rónainak tulajdonított pasztell értékesítésére nem terveznek aukciót. A 22 millió forintos alapáron kínált kép április 30-ig látható a galériában, addig bárki megveheti. Amennyiben a Fekete kalapos nő április végéig nem kelne el, a tervek szerint még egy hónapig Kaposváron állítanák ki – fűzte hozzá a galériavezető.

A Kaposvári Újság (www.kaposvariujsag.hu) írása szerint a honi művészettörténészek, Rippl-Rónai szakértők a Fekete kalapos nő című képet igazi kuriózumnak nyilvánították. A pasztellképet 1897-ben mutatták be Párizsban, majd az első kiállítás után egy francia műgyűjtő tulajdonából – vásárlás útján – egy bécsi magánkollekcióba került a kép. A pasztell több mint nyolcvan évig egy osztrák műgyűjtő féltve őrzött kincse volt, aki nemrég eladta, így került vissza Magyarországra, majd egy újabb vásárlás után most Kaposvárra.

A lapnak Horváth János Milán, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának művészettörténésze, Rippl-Rónai egyik legnevesebb hazai ismerője elmondta, hogy a mű Rippl-Rónai párizsi, úgynevezett fekete korszakában készült, miután a művész a szecesszió felé fordult. Bármennyire is kiemelkedő művészetében a „fekete korszak”, ebből az időből viszonylag kevés alkotása maradt fenn. Maga a „fekete korszak” megnevezés is Rippl-Rónaitól származik, utalva arra, hogy mindig a feketéből indult ki. A most Kaposvárra került kép a maga nemében igazi kuriózumnak számít az életműben – mondta a Kaposvári Újságnak a művészettörténész.

A képet Fáy András, a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora tette rendbe. Mint a lapnak elmondta, a mű jó állapotú, de egy kicsit hullámos volt a papír, ezt különleges vizes eljárással ki kellett simítani. A kép most két, különleges technikával összerakott üveg között van úgy, hogy szellőzik is, de a külső pára nem tud beszivárogni.

Forrás: MTI