Darvas Árpád plakáttervező életmű-kiállítása a Ponton Galériában

Darvas Árpád Munkácsy-díjas grafikus, plakáttervező életmű-kiállítása nyílik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Ponton Galériájában ma.

A tárlat az 1950-es évektől a 1980-as évek végéig tekinti át Darvas Árpád munkásságát a filmplakátokon keresztül.

Molnár Gyula, a MOME professzora az MTI-nek elmondta, hogy a grafikusművész lakásán válogatta ki a mintegy 80 filmplakátot és a 30 kisplasztikát a kiállításra, ugyanis az utóbbi évtizedben Darvas Árpád portrékat, figurákat faragott hungarocellből és kifestette őket. A komputerrel készített grafikákhoz már nem kezdett hozzá a most 86 éves mester, de azt vallja, hogy mindig csinálni kell valamit – jegyezte meg a professzor, a tárlat kurátora.

Darvas Árpád a magyar plakátművészet egyik virágkorának, az 1960-as, 1970-es éveknek egyik jelentős művésze. Elsők között készített „nyugatias”, pop art stílusú műveket, ilyen például Az algíri csata című olasz film plakátja.

A művész a szakma zárt elitjének tartott, a Papp Gábor grafikus alapította Papp-csoport egyik legizgalmasabb még élő tagjának számít – emelte ki Molnár Gyula. Filmplakátjait eleinte szikár, visszafogott színek jellemezték, majd az 1980-as években szürrealisztikus festményforma jelent meg poszterein. Ilyen például A nagy kék jelzés című magyar film plakátja vagy a Tájkép csata után, Andrzej Wajda művének posztere. Az ő utcai munkája Dino Risi olasz filmrendező vígjátéka, A pap felesége Sophia Loren és Marcello Mastroianni főszereplésével, akik a plakáton is feltűnnek.

Abban a korszakban a MOKÉP volt az egyetlen megrendelő, az összes plakáttervező ennek a cégnek dolgozott. Darvas Árpádnak munkássága idején mintegy 80-100 nyomtatott plakátja jelent meg – foglalta össze Molnár Gyula.

Darvas Árpád 1927-ben született Nagyszombatban (Trnava), 1944 és 1946 között az iparművészeti főiskolára járt, majd 1947 és 1951 között a képzőművészeti főiskolára. Konecsni György és Ék Sándor volt a tanára. A Papp-csoportban 1963 és 1982 között működött, 1983-tól a békéscsabai grafikai művésztelepen dolgozott. A tervezőgrafika szinte minden ágában alkotott, a plakáton kívül emblémát, arculatot, címert tervezett, emellett készített könyvillusztrációkat is.

Több kiállítása volt itthon és külföldön, így Bagdadban, Koppenhágában és Peruban. Ő készítette a Fészek Művészklub üvegablakait és a Hilton Szálló faldekorációját 1977-ben.

A MOME a művész iránti tiszteletből bocsátotta rendelkezésre a galériát és a Magyar Plakát Társaság a kiállításra katalógust adott ki Darvas Árpád munkásságáról.

A kiállítás április 24-ig tart nyitva.

Forrás: MTI