Helmut Newton a Szépművészetiben – Fotók

A női testet hangszerként használó géniusz vagy öncélú szexista? Alkalmazott fotográfia vagy fotóművészet? Vajon egyes munkái milyen értékeléseket kapnának ma az interneten lévő igen népszerű képfeltöltő oldalakon?

IMGP0577-A

Ezek a kérdések merültek fel bennem a múzeum lépcsőin lefelé sétálva a sajtótájékoztatót követően. Baki László, a rendezvény kurátorának szavai szerint zseni. Ezt már a puszta tények is alátámasztják, hiszen dolgozott együtt Catherine Denevue-től Jodie Foster-ig, David Bowie-tól Carla Bruni-ig szinte mindenkivel, aki meghatározta a 20. század moziját, zenei életét, divatját.

Az sem véletlen, hogy a Vogue magazin kiadási szinte elképzelhetetlenek voltak fotói nélkül éveken keresztül világszerte. Élete vége felé már Monaco-i otthonába „házhoz jöttek” a sztárok, hogy aztán a mester kívánalmainak megfelelően lehetetlenül magas sarkú cipőben pózoljanak a hercegség tengeröble feletti kőpárkányon.

az-en-szerbiam-magyarorszagi-szerb-kulturalis-es-dokumentacios-kozpont-2015-majus-4-fotok-korhut-lili

Messzire jutott tehát az 1920-ban született berlini fiú. Most éppen a budapesti Hősök teréig, ahol e sorok írójában művei halála után 9 évvel is kérdéseket keltettek. A válaszokat nem tudom, de azt igen, hogy vélhetően sosem fogok úgy látni, mint ahogy azt Helmut Newton tette.

Cikk, fotó: Kocsis Gábor

Helmut Newton 1920 – 2004 – Szépművészeti Múzeum – Ión-Pergamon Csarnok
A kiállítás megtekinthető 2013. április 4 – 2013. július 14-ig.

(A bemutatott képek némelyike nyíltan szexuális tartalmú, a Múzeum javasolja, hogy fiatalkorúak a kiállítást felnőtt kíséretében látogassák.) www.szepmuveszeti.hu