Újra megnyitott a leghíresebb kabuki-színház Tokióban

Hároméves felújítás után kedden újra megnyílt Japán leghíresebb kabuki-színháza, a tokiói Kabukidza, amelyet a különleges szigetországi előadóművészet szentélyeként tartanak számon.

Az először 1889-ben átadott, és azóta immár ötödik alkalommal átépített színház újbóli megnyitását dobceremóniával ünnepelték, míg a jegypénztárakat azonnal érdeklődők százai – köztük számos kimonóba öltözött ember – lepték el a hideg, esős időjárás ellenére.

A japán főváros előkelő Gindza negyedében található kultikus színház egyhónapos előadássorozattal ünnepli ismételt megújulását. Az első darabot – amelyen a kormány által „élő nemzeti kincsnek” minősített Todzsuro Szakata és számos más híres kabuki-színész lépett fel – kedden teltház, mintegy kétezer fős közönség előtt adták elő.

Érdekesség, hogy a színház világítását az az Isii Motoko tervezte, aki 2009-ben a budapesti Erzsébet-híd kivilágításának felújítását vezényelte.

A modernizált színház az új világítás és hangrendszer mellett LCD-kijelzőkön kínál magyarázatot a nézők számára a gyakran ezoterikus és nehezen érthető darabokkal kapcsolatban. A 29 emeletes épületben emellett üzletek és irodák is helyet kaptak.

A Kabukidza előző épületét azért bontották le 2010-ben, mert az nem volt elég földrengésbiztos. A színház épülete korábban egy tűzvész, az 1923-as tokiói földrengés, valamint a második világháború során is elpusztult már.

A négyszáz éves múltra visszatekintő kabuki – amely a három japán színházi ág egyike – táncos-énekes előadásait stilizált, részletesen megszabott, kötelező hagyományokra épülő mozgásformák jellemzik. A kimunkált sminket és díszes, tradicionális japán ruhákat viselő színészek elsősorban történelmi darabokat adnak elő, amelyek egy része a szamurájok (az egykori előkelői réteg), másik része pedig a mindennapi emberek életét mutatja be.

Az ötfelvonásos előadások gyakran öt-kilenc óráig is tartanak, a nézők nagy része azonban csak egy-egy felvonást szokott megtekinteni.

Forrás: MTI