Horváth György: Húszéves lett a Titanic Filmfesztivál

A versenyprogram zsűrielnökének Jirí Menzel cseh rendezőt kérték fel.

Az elmúlt két évtizedre való visszatekintés inkább jelzésszerűen jelenik meg a nemzetközi mustrán, a jubileum alkalmából az április 5-én kezdődő esemény jellegzetes elemeinek erősítésére tették a hangsúlyt – mondta el az MTI-nek Horváth György fesztiváligazgató.
TitanicEgy húszéves visszatekintés önmagában kitöltene egy teljes fesztivált, ezért arra gondoltak, hogy legyen ez a program erős, több pontján olyan, amire majd emlékeznek az emberek. Ennek jegyében az idei fesztivált a velencei Ezüst Oroszlán-díjas The Master nyitja meg, Paul Thomas Anderson filmje, amelyet forgalmazója, a Budapest Film később a mozikban is bemutat – tette hozzá.

A magyar zsűritag Hajdu Szabolcs, a Fehér tenyér és a Bibliothéque Pascal rendezője, a harmadik tag pedig Morgan Bushe ír producer, akitől a Semmit magamról című filmet is láthatták a magyar nézők.

Az idei fesztivál ideális esetben 78 millió forintból gazdálkodhat a tavalyi 55 millió forintos költségvetéssel szemben. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) ugyanis egyszerre ítélt meg kétévi támogatást, ebből nullszaldós lett a tavalyi mustra, és ennek köszönhető, hogy az idei fesztivál szervezése elkezdődhetett. A Nemzeti Filmalappal még zajlik az egyeztetés.

„Ebben a pillanatban úgy látszik, hogy ezt a fesztivált még hosszú évekig meg tudjuk rendezni” – jelentette ki Horváth György hangsúlyozva, hogy az NKA döntése a kultúra finanszírozását tekintve példaértékű, korszerű gondolkodást tükröz.

A versenymezőnyben a tavalyi hét alkotás után idén tíz film indul. Ezt Horváth György azzal magyarázta, hogy több filmnél kaptak pozitív válaszokat a megkeresésre, és a bővebb költségvetés miatt bátrabban mertek jogdíjakat fizetni. A fesztivál fődíjának, a Hullámtörők díjnak azonban egyelőre nincs szponzora, így azt idén is pénzjutalom nélkül adják át.

Az idei újdonságok között említette, hogy a program komorabb, sötétebb tónusú filmjeinek ellenpólusaként tudatosan állították össze a Napos oldal szekciót, amelyben derűs, vidám, szatirikus filmeket láthat a közönség.

A 20. Titanic díszvendége Írország és Csehország. Az ír kapcsolat évek óta működik, a fesztivál Zöld sziget címmel külön szekciót szentel az ír filmművészet kortárs alkotásainak. Idén különös jelentőséget kölcsönöz az ír jelenlétnek, hogy Írország az Európai Unió soros elnöke.

A Titanicon hat ír játékfilmet és egy rövidfilmes blokkot is bemutatnak. A budapesti Cseh Centrum ajánlására került a programba az Árnyékban című film, amely a közelmúltban a Cseh Filmdíj legfontosabb kategóriáiban győzött.

Magyar játékfilm nem szerepel a fesztiválon, magyar vonatkozású produkciók azonban lesznek. „A fesztivál magyar kötődésű filmjei nagyon szép produkciók” – mondta a fesztiváligazgató, kiemelve a holland Ricky Rijneke Csendesek című filmjét, amelynek operatőre Pohárnok Gergely, főszereplői pedig Tóth Orsi és Rába Roland. Felhívta a figyelmet a szlovákiai magyar filmes, Prikler Mátyás Köszönöm, jól! című munkájára is.

A Titanic vetítései idén a Puskin mozival kiegészülve öt helyszínen folynak. „Ebben a pillanatban a város legkülönlegesebb mozitermeiben vagyunk ott. Az Uránia, a Toldi, az Örökmozgó, a Puskin és az A38 szerintem gyönyörű szép vertikum” – sorolta a helyszíneket, hangsúlyozva, hogy tudatosan gondolkodnak art mozikban.

„Kaptunk olyan tanácsot, hogy egy multiplexben gazdaságosabb lehetne a szervezés, de úgy vélem, amíg tudjuk, támogatnunk kell az art mozikat” – tette hozzá.

Tavaly erős volt a fesztivál zenei blokkja és külön hangsúlyt kapott azzal, hogy az A38 hajó is fesztiválhelyszín lett.

„Ezt folytatjuk, és rá is erősítettünk a zenei szekcióra. A fesztivál régi programjait átnézve láttam, hogy nagyon régen foglalkozunk zenei témákkal és a fesztivál igyekezett reflektálni a változásokra. Az egyik lényeges változás, hogy az új generáció már nem annyira klipválogatásokra, mint inkább teljes koncertfilmekre, illetve egy-egy zenei egyéniség életéről készült dokumentumfilmekre kíváncsi. Ott tartunk, hogy a zenés dokumentumfilmek önálló életet élnek a világban” – magyarázta.

Horváth György tájékoztatása szerint a fesztiválra várható külföldi filmes vendégek száma egészen a megnyitóig emelkedik. „Már tíznél több rendező jelezte az érkezését, és a versenyprogram három rendezője itt lesz” – ígérte. A rendezők között Prikler Mátyásra és Ricky Rijnekére is számítanak.

Forrás: MTI