Április végéig látható az 1848-at megidéző tárlat a nemzeti könyvtárban

Április végéig látható az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot megidéző tárlat az Országos Széchényi Könyvtárban Budapesten.

A Talpra magyar! – Kultusz és emlékezet című kiállítás a könyvtár gazdag gyűjteményeiből válogatva mutatja be a magyar történelem jelentős eseményét és meghatározó két alakját, valamint a kiegyezés után kibontakozó, 1848 köré épülő kultuszt.

A kiállításon eredeti plakátok, kéziratok, korabeli könyvek, újságok, litográfiák és metszetek segítségével elevenedik meg a kor és a környezet. A közönség egyebek mellett megtekintheti az első felelős magyar kormány tagjainak és a szabadságharc tábornokainak arcképét, az eredeti Kossuth-bankókat is és azokat a sajtótermékeket, amelyek 1848. március 15-én reggel cenzúramentesen hagyták el Landerer és Heckenast nyomdaműhelyét.

A Nemzeti Ereklyetérben a kor hangulatát megidéző zeneművekből készült válogatás hallható, a látogatók itt tekinthetik meg a Nemzeti dal eredeti kéziratát, Petőfi más autográf jegyzeteit és rajzait, az Ereklyetárlóban a Kossuth hangját őrző eredeti fonográfhengereket és egy korabeli lejátszó készüléket. Az érdeklődők a beszéd részletének digitalizált változatát is meghallgathatják.

A kiállítást szerdánként 17 órától a kurátor vezetésével tekinthetik meg a látogatók. Az intézmény munkatársai a tárlathoz kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozásokra várnak 5-12. évfolyamos iskolai csoportokat április 26-ig előzetes bejelentkezés után.

Forrás: MTI