Húsvéti programok a szentendrei Skanzenben

A természet újjászületéséhez és a húsvéti népszokásokhoz kapcsolódó programokkal várják a látogatókat vasárnap és hétfőn a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

A rendezvények között szerepel szépségápolás levendulával, fekete nadálytővel, orbáncfűvel és körömvirággal, kínálnak arcmasszírozást is, az egészségpiacon pedig egyebek mellett méz, fűszernövények, gyümölcsoltványok, aszalt gyümölcsök és szárított fűszerek vásárolhatók meg – mondta Kecskés Noémi, a skanzen sajtóreferense pénteken az MTI-nek.

skanzenA húsvéti szokások keretében a tojáshoz, az újjászületés és a termékenység szimbólumához kapcsolódva bemutatják a tojásdíszítés különböző technikáit, a berzselést, az írókázást vagy a karcolást, a kézműves foglalkozásokon a tojásmedál és a tojásmelegítő mellett „szagos víz”, húsvéti koszorú és ajtódísz is készíthető. A gyerekeket játékos vetélkedők, ügyességi próbák mellett mese- és babaszínház is várja, és a kicsik előadhatják locsolóverseiket.

Lesz továbbá tojásgurítás, tojásdobás, métázás, de a bilickét is kipróbálhatja bárki a Lajta Néptáncegyüttes segítségével. A mosonmagyaróvári hagyományőrzők előadásában életre kelnek a húsvéti táncok és a párválasztó játékok.

A múzeum kínálatában fontos szerep jut az ünnepi gasztronómiának és a hozzá kötődő hagyományoknak. A vasárnapi tárlatvezetésen a látogatókat a tradicionális húsvéti konyhával ismertetik meg, ahol kalácsféléket és hagyományos sonkát kínálnak, míg a Szárnyas Ízvadász különleges „tojásparádéra” hív.

Akik hétfőn Szentendrére látogatnak, azokat rozmaringágas permettel köszöntik a skanzen bejáratánál, és ugyancsak hétfőn tárlatvezetés keretében ismerheti meg a közönség a húsvéti vallási rítusokat.

 A programokat rossz idő esetén is megtartják.

Forrás: MTI