Színházi világnap – Az idén Dario Fo üzenetét olvassák fel

Dario Fo olasz drámaíró, színész, zeneszerző üzenetét olvassák fel a színházakban az előadások előtt az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán. Az ünnep alkalmából jótékonysági gálaestet és díjátadót tartanak a veszprémi Petőfi Színházban, a MASZK Országos Színészegyesület szervezésében.

Az 51. színházi világnap alkalmából szerdán számos programmal várják a közönséget a színházak, színházi szervezetek.

A színházakban az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnap ez évi üzenetét. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) a Nobel-díjas Dario Fo olasz drámaírót, színészt, zeneszerzőt kérte fel, hogy a színházak számára írjon köszöntőt az idei színházi világnapra. A commedia dell’arte műfajának megújítója színházi világnapi üzenetében arról ír, hogy „hajdanán a hatalom intoleráns volt a komédiásokkal, és elkergette őket az országból. A színészek és a társulatok ma azzal kínlódnak, hogy helyet, színházat és közönséget találjanak; és mindennek a válság az oka”.

A MASZK Országos Színészegyesület által szervezett jótékonysági gálaesten a veszprémi Petőfi Színházban szakmai díjakat adnak át: a Gobbi Hilda- és a Kállai Ferenc-életműdíjat, a Soós Imre és a Vámos László-díjat, valamint az Amphiteátrum-díjat. Szintén a rendezvényen adják át a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat is.

A Független Előadóművészeti Szövetség a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban a színházi világnap alkalmából előadóművészeti világnapot szervez. Az egész napos programsorozat keretében megrendezik a II. Függetlenül Konferenciát, táncfilmekkel és performanszokkal várják a közönséget. A rendezvényt díjátadó ünnepséggel zárják: hagyományteremtő céllal 4 kategóriában adják át a Előadóművészeti Díjakat.

A Szépművészeti Múzeumban is színházi világnapi programmal várják a látogatókat: Schiller Don Carlos című drámáját játssza a Barokk Csarnokban a Maladype Színház.

Kolozsváron workshoppal, különleges színházi vacsorával, színházlátogatással, valamint régebbi előadások vetítésével ünneplik a március 27-i színházi világnapot. A Kolozsvári Állami Magyar Színház négynapos színes programkínálattal várja a közönséget.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bemutatóval ünnepli a világnapot: a színház nagytermében kialakított speciális térben a Békeidő című előadást láthatja a közönség, amelynek szerzője és rendezője Hajdu Szabolcs, aki színészként is játszik a darabban.

Egész napos programokkal készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is a világnapra: szerdán kulissza túrára várják a közönséget, korábbi produkciókat vetítik le, felolvasószínházi előadást mutatnak be, este pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Bernarda Alba háza című előadását játsszák.

Az idei évben a színházak éjszakáját május 4-én rendezik meg: szombat délutántól hajnalig várják különleges programokkal nézőiket a budapesti színházak.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

Forrás: MTI