Okostelefonos jelnyelvi tárlatvezetés hallássérülteknek a Szépművészeti Múzeumban

A siketek és nagyothallók akadálymentesítését szolgáló okostelefonos alkalmazás teszi infokommunikációs szempontból is akadálymentessé az állandó kiállítás jelentős részét a Szépművészeti Múzeumban. A 90 decibel Project és az MSL Accessibility jóvoltából létrehozott, Európában is egyedülálló alkalmazás segítségével 150 műtárgyról kaphatnak jelnyelvi információkat a fogyatékkal élők.

A Szépművészeti Múzeum vezetésének régóta eltökélt szándéka, hogy a rábízott kulturális vagyont a társadalom minél szélesebb rétegei számára elérhetővé tegye. Annak érdekében, hogy a múzeumlátogatás élményében az abból többnyire kizárt fogyatékkal vagy speciális igénnyel élők is részesülhessenek, az intézmény az elmúlt évek során számos lépést tett. A mozgáskorlátozott látogatók közlekedését a múzeumban 2006 óta a főbejárati lépcsősor jobb oldalában található akadálymentes lift teszi lehetővé. A vakok és gyengénlátók számára a Múzeum négy időszaki kiállításához készített ún. tapintható tárlatot, ahol az adott kiállítás fontos műtárgyainak látássérültek számára is értelmezhető, különböző anyagú és formájú élethű másolatát mutatta be.

Hazánk lakosságának 10%-a él valamilyen szintű hallásproblémával, közülük kb. 60 ezren teljesen siketek.  A 90 decibel Project és az MSL Accessibility együttműködésével és támogatásával most létrehozott SzépMűSL (sing-language/jelnyelv) nevű „okostelefonos” alkalmazás hiánypótló szolgáltatás.

A mobil alkalmazás a múzeum épületéről, a gyűjteményekről és a kiállított műtárgyakról kínál a hallássérülteknek magyar jelnyelven információkat. A múzeum épületében a gyűjtemények és a kiállított műtárgyak között az eligazodást az alkalmazásban található interaktív térkép és QR kódok segítik, melyek beolvasásával a kiállított tárgyról azonnali jelnyelvi információ kapható.

A SzépMűSL alkalmazás Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra és táblagépekre díjmentesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból. Az okostelefonnal nem rendelkező látogatók a múzeum információs pultjában előzetes regisztrációval kölcsönözhetnek eszközt, melyen feltelepítve találják az akadálymentesítést segítő alkalmazást.

A SzépMű SL létrejöttét a Brit Nagykövetség, a British Council és a Holland Nagykövetség támogatta.

Forrás: Szépművészeti Múzeum