BTF – Rahmanyinov liturgikus művei a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A 140 éve született és 70 éve elhunyt Szergej Rahmanyinov liturgikus alkotásai szólalnak meg csütörtökön és vasárnap este a Budapest Music Centerben és az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban a Szent Efrém Kórus előadásában.

A Vesperás épp a zeneszerző halálának 70. évfordulóján hangzik el – mondta el az MTI-nek Bubnó Tamás karnagy. A kórus a nemrég elkészült Budapest Music Centerben rövid idő alatt, hat próbával készülhetett fel. Bubnó Tamás kórusvezető, a Vesperás (Virrasztás) karmestere úgy véli, hogy ebben a mű létrejöttének körülményei idéződnek fel.

Az 1915-ben, két hét alatt készült Vesperás valódi meggyőződésből született hitvallás – hangsúlyozta, hozzátéve: reméli, hogy a kórusnak és a két szólistának, Rajk Juditnak és Gavodi Zoltánnak a saját művészi eszközeivel sikerül megmutatnia a zeneszerző valláshoz való közelségét.

Nagycsütörtök liturgiájának középpontjában az utolsó vacsora áll. Az esti imaórában – már az elcsendesedés jegyében – a gyülekezet éjszakai virrasztással (vesperás) készül nagypéntekre.

Az Aranyszájú Szent János Liturgiája kétféleképpen adható elő Philipp György karmester szerint: nyugati, európai stílusban és oroszosan. A Szent Efrém Kórus előadása az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban a kettő között lesz.

Forrás: MTI