Színházi világnap: az erdélyi színházak is ünnepelnek

Több rendhagyó eseménnyel készülnek megünnepelni a színházi világnapot az erdélyi teátrumok, amelyek előadásokon kívül koncertekkel, színháztúrával és egyéb rendezvényekkel akarják közelebb hozni a közönséget a színházhoz.

Március 27-én, a színházi világnapon a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház három előadással és egy rendkívüli zenei eseménnyel ünnepel – írta a kedden Krónika című erdélyi napilap.

Elsősorban a fiataloknak szól a Cimborák Bábszínház Kire ütött ez a gyerek? című produkciója. A Janikovszky Éva művei alapján készülő bábelőadás érdekessége, hogy a világnapra való tekintettel a nézők egy része a kulisszák mögé is beülhet és a háttérből figyelheti a színészek munkáját.

Ezt követően Mátray László Egy őrült naplója című egyéni előadása látható, majd a Zakariás Zalán által rendezett Tesztoszteron című vígjátékot láthatják a szentgyörgyiek.

A világnapi programot egy rendkívüli zenei esemény zárja, első koncertjét tartja a színház művészeiből álló Tesztoszteron Zenei Alakulat a színház előcsarnokában. A koncerten a társulat valamennyi színésze fellép.

A Csíki Játékszín a Karnebál című előadást tűzi műsorra, amely Ion Luca Caragiale román drámaíró Dale carnavalului című művének Parti Nagy Lajos által átdolgozott változatából készült.

Egész napos programmal készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is, amely kulisszatúrát szervez, a színház előcsarnokában pedig megnyílik a Figura Kávézó, ahol díszlet-, jelmez-, kellék- és plakátkiállítás, valamint plakát- és szórólapbörze várja az érdeklődőket, illetve az egyik teremben korábbi népszerű előadásokat vetítenek.

A társulat színésze, Mosu Norbert-László Az iduri szörny című drámájának felolvasószínházi bemutatójára is sor kerül, este pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Bernarda Alba háza című vendégprodukcióját tekintheti meg a közönség.

A Szatmárnémeti Északi Színház nyílt napot szervez, ebből az alkalomból az érdeklődők körbejárhatják az intézményt és betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata három előadást tűz műsorra március 27-én és 28-án a színházi világnap jegyében, saját produkciói közül a Mélybent (Éjjeli menedékhely) és a Rómeó és Júliát, illetve a Milka című lengyel és román nyelvű vendégelőadást.

A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt és kérjék a közönség szeretetét, támogatását.

Forrás: MTI