Magyar-német-svéd koprodukcióban forog az új Mundruczó-film

A bemutatót 2014 első felére tervezik.

Magyar-német-svéd koprodukcióban, a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával kezdődött meg Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének forgatása Budapesten.

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik játékfilmje egy kislány és a kutyája kalandjait meséli el egy utópisztikus világban – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Filmunió kedden a múlt héten kezdődött forgatásról.

A történet főszereplője Lili és kutyája, Hagen, akik elválaszthatatlanok egymástól, legalábbis addig a napig, míg a lány apja úgy nem dönt, nincs szükségük többé az állatra.

„A serdülő lány fellázad apja ellen, hogy megtalálja elveszett barátját. Ahhoz azonban, hogy visszakapja, nemcsak ki kell ismernie a felnőttek világát, hanem magának is felnőtté kell válnia. Hagen időközben beveti magát a városi dzsungelbe, és megtapasztalja a kiszolgáltatottak életét. A kutyák végül, fellázadva a mindenkori megaláztatottak nevében, a felsőbbrendű ember ellen indulnak. Lili az egyetlen, aki véget vethet a háborúnak” – olvasható a sajtóközleményben.

A dokumentum kitér arra is, hogy a cannes-i filmfesztiválon bemutatott Johanna, Delta és Szelíd teremtés című alkotásokat is jegyző Mundruczó új filmjével újra kívánja gondolni a családi film és a kalandfilm műfaját.

„A Fehér Isten című filmmel vállaltan az a célom, hogy további lépéseket tegyek a közönség felé. Érdekel, hogyan lehet megszólítani, megérinteni egy szélesebb közönséget a műfaji gondolkodás egy nagyon személyes megközelítésével. Tulajdonképpen egy érzelmes kalandfilmet szeretnék” – idézi a közlemény a kortárs európai művészet meghatározó alakjaként számon tartott 38 éves alkotót.

A Fehér Isten című film forgatókönyvét Mundruczó állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával, valamint Wéber Katával közösen írta. A film operatőre Rév Marcell, a főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőr színész lesz látható Zsótér Sándorral, Monori Lilivel. A film zenéjét Asher Goldschmidt magyar származású izraeli zeneszerző írja, a látványtervező Ágh Márton lesz, a producer Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter.

Az ötvennapos forgatás különlegessége, hogy 200 kutya is részt vesz benne. A kutyák kiképzése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött Teresa Miller amerikai kutyatréner vezetésével.

A Los Angeles-i szakember olyan világhírű filmekben működött közre, mint a Rex felügyelő című krimisorozat, a Kutyám, Jerry Lee vagy a Cujo. A tréner ezúttal Halász Árpád magyar állatidomárral együtt dolgozik.

A Fehér Isten című film gyártását 280 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap.

Mundruczó filmje a Proton Cinema produkciójában készül a Filmpartners, a német Pola Pandora, a ZDF/Arte és a svéd Chimney Pot koprodukciójában az Eurimages, a Medienboard Berlin-Brandenbourg és a Film I Vast támogatásával.

Forrás: MTI