Figaro házassága Alföldi Róbert rendezésében Zalaegerszegen

Csütörtökön mutatja be Alföldi Róbert rendezésében Beumarchais híres vígjátékát, a Figaro házasságát a Hevesi Sándor Színház társulata Zalaegerszegen. 

A főhős egyszerű ember, aki hétköznapi életre, családi boldogságra, békességre vágyik. Figarót persze mindenki elárulja és mindent elkövetnek, hogy ezt ne sikerüljön megvalósítania – foglalta össze a darab történetét Alföldi Róbert az MTI-nek.

Az osztályok közötti harcnak, az arisztokrácia elleni lázadásnak a 21. században talán már nincs jelentősége – hangsúlyozta Alföldi Róbert, aki szerint a darab aktualitását az adja, hogy a családi béke, a normális élet kialakítása ma sem könnyű. Szinte mindenkinek vannak tapasztalatai arról, hogy az életben még a legegyszerűbb ügyeket is milyen nehéz megoldani, miként kerülünk nap mint nap konfliktusokba és hogyan árulnak el bennünket még a legjobb barátaink is.

Szólt arról is, hogy a Figaro házassága a bohóctréfás jeleneteivel klasszikus vígjáték. A színdarabban megjelenik az álruha, a kihallgatott párbeszédekből nevettető félreértések adódnak. A vígjátéki elemek mellett az apró, keserű pillanatok viszont abban segítenek, hogy az emberek megtalálják a történetben a közös pontokat a saját életükkel. A közönségen múlik, hogy mennyire befogadó; az embereknek erőt ad, ha azt látják, hogy a legegyszerűbb helyzeteket megoldani, a boldogságot megtalálni másoknak – adott esetben a darab szereplőinek – is nehéz – fogalmazott Alföldi Róbert.

A Jászai-díjas rendező egyébként ismerősként érkezett Zalaegerszegre: 2002 májusában Schiller Az orléans-i szűz című drámáját állította színpadra.

A főbb szerepeket a Figaro házasságában Sztarenki Pál, Tánczos Adrienn, Szakály Aurél, Pap Lujza, Barsi Márton, Debrei Zsuzsanna, Farkas Ignác, Balogh Tamás, Wellmann György, Tolnai Hella és Urházy Gábor László játssza. A díszletet a rendező, a jelmezeket pedig Zöldy Z. Gergely tervezte.

Forrás: MTI