Tavasz az Operában!

Több mint egy hetes, Erkel színházi, operaházi és szabadtéri rendezvénysorozattal indítja a tavaszt a Magyar Állami Operaház. Ókovács Szilveszter főigazgató ma a komoly- és könnyűzenei műfajok, a húsvéti ünnepek, valamint a Verdi és Mascagni évfordulók előtt tisztelgő színes műsorkínálatról számolt be a sajtó képviselőinek, akik a ma esti Beatles50! koncert főpróbájába is betekinthettek.

„A Nagyhét műsorkínálatát a sokszínűség jellemzi, amelyet egyrészt egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, másrészt több egyéb jeles évforduló ihletett” – mondta a főigazgató. „A program az ünnephez közeledve a könnyedebb műfajoktól a komolyabb, spirituális zenei élményt jelentő produkciók felé ível. Ma este a Beatles 50! című koncerttel tisztelgünk a „gombafejűek” első nagylemezének fél évszázados jubileuma előtt, nálunk még soha nem hallott komolyzenei Beatles-átiratokkal, majd egy azt követő könnyed rock and roll házibulival a dalszínház előcsarnokában – ismertette a részleteket Ókovács Szilveszter. Solymosi Tamás mb. balettigazgató azt est egyik fénypontjának ígérkező tánckoreográfiáról számolt be: „Venekei Marianna alkotása világ-ősbemutató, amely a Magyar Nemzeti Balett táncosait humoros, könnyed formában mozgatja a színpadon, lenyűgöző látványelemekkel egészítve ki a Beatles-áthallásokra építkező muzsikát.”

26-án, kedden az Operaház harminc éve ikonikus húsvéti repertoárdarabja, a Parsifal következik, elsőként a magyarországi történelmi keresztény felekezetek képviselőinek tartott zártkörű főpróbával, majd három nappal később a nagyközönségnek is. Wagner misztériumjátéka világklasszisokkal kerül színpadra: Gurnemanz szerepében az amerikai Eric Halfvarsont, a karmesteri pulpituson Stefan Solteszt láthatjuk.

Csütörtökön, 28-án Bach Máté-passiójának mendelssohni átirata csendül fel az Operaház színpadán, ez a változat Magyarországon először. A félig szcenírozott szenvedéstörténet igazi különlegességnek ígérkezik – erről a produkció látványvilágát megálmodó M. Tóth Géza, Oscar-díjra jelölt animációs filmrendező számolt be. „A színpad egész hátterében kifeszített tüllfüggönyre fogjuk kivetíteni azt a hátteret, amely a produkció közben az én közvetlen irányításommal festi majd alá a monumentális muzsikát – mondta a rendező. „Nem mozi-elvárásokat szeretnénk sugallni, hanem a művet kiegészítő vizuális élményt ígérünk, amely az alkotás mise-jellegét, a vallásos szertartásokat, a külső-belső megvilágosodást jelképező gyertyagyújtást idézi majd fel.”

Húsvétvasárnap ismét egy jeles évforduló és egy világklasszis következik: a 150 éve született olasz zeneszerző, Pietro Mascagni két műve, a legendás Parasztbecsület és a Messa Di Gloria kerül műsorra, szintén félig szcenírozva, mindkét mű két estén át a nemzetközi hírű karmester, János Ács dirigálásával. Az egész 2013-mas évet meghatározó Verdi-bicentenárium egyik meghatározó eseménye pedig április 6-án lesz, az Operaház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködésében. A Verdi-maraton című, egész napos rendezvénysorozat mindenki számára ingyenesen látogatható lesz az Operaházban és az Andrássy úton megépülő szabadtéri színpadon, kizárólag az esti Rigoletto előadásra kell jegyet váltani.

Ókovács Szilveszter végül, de nem utolsósorban felhívta a figyelmet arra, hogy a Nagyhét rendezvényeiből a nemrég újra nyílt Erkel Színház is kiveszi a részét: a héten nagy sikerrel fut a Primavera13 előadás-széria, amely a vidéki és határon túli zenetagozatos színházak vendégjátékaival várja a közönséget.

www.opera.hu
facebook.com/Operahaz

Opera