Megnyílt a XXII. Debreceni Tavaszi Tárlat

Művészeti egyetemek hallgatói és magángalériák is részt vesznek a 22. alkalommal rendezett Debreceni Tavaszi Tárlaton, amely hagyományosan a hajdú-bihari képzőművészeknek nyújt lehetőséget a bemutatkozásra.

Idén a kiállítók között vannak a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói, míg az alkotások a Kölcsey Központ mellett a Hal Köz Galériában, a Sesztina Galériában és a Simonffy Galériában is láthatók.

A tárlatra 2012 után készült, még országos kiállításon be nem mutatott alkotásokkal lehetett nevezni. Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere a tárlat szombati megnyitóján azt emelte ki, hogy a városban nagy közönsége van a kultúrának, a képzőművészetnek, amit szerinte az is jelez, hogy a megnyitóra zsúfolásig megtelt a Kölcsey Központ Bényi Árpád terme.

A közönség előtt Szakolczay István műkritikus nyitotta meg a főként festményeket felvonultató kiállítást, amely – szavai szerint – „az érték hatalmát hirdeti”.

A mostani tárlatra összesen 70-en jelentkeztek, közülük 47 alkotó 72 festményét, rézkarcát, metszetét, szobrát, fényképét és más műalkotását tekinthetik meg az érdeklődők április 10-ig.

A zsűri döntése alapján idén díjazták Kurucz Petra szobrászművészt, Burai István festőművészt, Varga Tamás fotóművészt, Lukács Gábor festőművészt, Madarász Kathy Margit textilművészt, Fátyol Zoltán festőművészt és Durucskó Zsolt grafikusművészt.

Forrás: MTI