Kunkovács László tárlata a Vörösmarty Színház Forrás Galériájában – Fotók

Március 21-én nyílt meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház Forrás Galériájának új tárlata. Kunkovács László fotóművész, etnográfus, Pásztorok és halászok című kiállítását Radetzky Jenőné népi iparművész nyitotta meg.

kk07

Kunkovács László 1942. március 25-én született Endrődön. Balogh Rudolf-díjas magyar fotóművész és etnográfus. 2000-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét, 2012-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának tagja. A hagyományos építészeti-, mesterségbeli- és szociokultúra fáradhatatlan kutatója, sokáig dolgozik egy-egy témán, s ezután sorozatként állítja közönség elé régi korok vagy éppen a közeli múlt vizuális üzeneteit.

artplacc-kortars-muveszeti-fesztival-2013

A kiállításmegnyitó előtt Értékmentés fényképezőgéppel, feltárhatjuk-e kultúránk talapzatát? című előadását hallgathatta meg a közönség, melynek során a művész beszélt arról, hogy feltárhatjuk még kultúránk alapjait. A mai és az ősi módszerek (talapzat) alig változtak, különösen a halász és pásztor foglalkozásokban. A népi halászati modszerek nagy része csapda, ami az emberiség legrégibb eszközei közé tartozik. A régi eszközök, épületek, népi hagyományok igazán hiteles megörökítője a fotó. A fénykép nem hazudik, az alapján szinte rekonstruálható a megörökített módszer, eszköz, épület. A hagyomány – mondta Kunkovács – a idők során bevált dolgaink összessége. Munkája kapcsán sokat járt vásárokba, nem annyira fényképezni, mint inkább beszélgetni az emberekkel, ott ugyanis ráérősebbek, beszédesebbek, mint munka közben.

Számos pulikációja született, többek között a Kece, milling, marázsa (2001) amiben a hagyományos halászatot mutatja be, valamint a Kőemberek (2002) című, amaly a sztyeppei népek ősi hagyatékát tárja az olvasó elé. Kunkovács László jelenleg is több könyven dolgozik, ősszel várható Pásztoremberek című könyvének megjelenése, előkészületben az Ősépítészek című műve.

A kiállítás április közepéig látogatható.

Fotó: Somogyi László
– somasok –