Húsvéti programmal nyit a Sóstói Múzeumfalu

A téli szünet után hétfőtől már nyári nyitva tartási rend szerint fogadja látogatóit a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu, amely húsvéti programmal nyitja meg újból kapuit.

Kisgyörgy Tamás, az öt tájegység – a Nyírség, a Nyíri Mezőség, a Rétköz, Szatmár és Bereg – népi építészetét, valamikori falusi épületeit, létesítményeit őrző skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a húsvét előtti nagyhéten az ünnepi készülődés egykori teendőit idézik meg az intézményben. A régi hímestojás festést is kipróbálhatják majd az érdeklődők, hogy aztán húsvétkor meglephessék a locsolkodó fiúkat, férfiakat úgy, mint ahogy azt egykor tették a lányos házaknál.

Természetesen a hagyományos falusi locsolkodás sem maradhat el: április 1-jén, húsvét hétfőn, egész napos programot rendeznek a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő múzeumfaluban. Dédapáink szokását a Nyírség Táncegyüttes tagjai elevenítik majd fel, s a vödrök is előkerülnek a lányok, asszonyok „megöntözéséhez”.

Az egykori ünnepi terített asztalok sajátosságait szintén láthatják az érdeklődők a múzeumfaluban. Az egyházi felekezetek, a reformátusok és a római katolikusok eltérő szokásai köszönnek majd vissza a skanzen régi házainak tisztaszobáiban, ahol a locsolkodókat fogadták évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt.

A skanzen templomában ünnepi istentisztelet is lesz, Kósa László református lelkész mond imát húsvét alkalmából.

Az elmaradhatatlan húsvéti nagyvásárt ugyancsak megtartják a program keretében, a műhelysoron pedig a kismesterségek munkájába is betekinthetnek a látogatók. Megnézhetik a mézeskalácsos, a kádár, a kerékgyártó, a cipész vagy a fazekasok műhelyét, sőt tanulhatnak néhány mesterfogást is. A tojásfestés mellett lesz csuhézás, csipkeverés, selyemvirág- és pásztorrózsa-készítés.

A húsvét hétfői programot lovaglás, szekerezés és íjászverseny egészíti még ki, illetve a legkisebbek a Burattino Bábszínház meseelőadásán, a felnőttek pedig a Kuckó Művésztanya utcaszínházi darabjain szórakozhatnak majd.

Kisgyörgy Tamás megjegyezte, hogy rossz időjárás esetén sem maradt el a program, ha úgy alakul, akkor a fűtött újlétai magtárban várják a régi ünnepek hangulatára vágyó érdeklődőket.

Forrás: MTI