Színházi Világnap a Szépművészeti Múzeumban

Rendhagyó helyszínen, a Szépművészeti Múzeumban mutatja be a Maladype Színház F. Schiller Don Carlos c. drámáját a Színházi Világnap alkalmából. Március 27-én este fél hétkor a Barokk Csarnokban látható a Balázs Zoltán által létrehozott két felvonásos előadás.

Színházi VilágnapA helyszínválasztás szokatlansága nem áll távol a 2002-ben alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő független Maladype Színház szellemiségétől. Függetlensége azonban nemcsak szervezeti formájának, hanem szellemiségének és a színházról alkotott elképzeléseinek is lényege. Ennek köszönhető, hogy a Maladype az elmúlt évek során, önmagát mindig újrafogalmazni képes társulat maradt, aki új kontextusokba helyezkedve, új felismerésekre tett szert, és aki a mindenkori változást a színházcsinálás természetes folyamatának tekinti. Tudatosan keresi a színházi-, és a nem színházi terek adta váratlan lehetőségeket, a szabálytalan színészi megoldásokat és azokat a közvetlen nézői reakciókat, amelyek mentesek a hagyományos színházi elvárásoktól és klasszikus viselkedésformáktól.

A Maladypére jellemző sajátos színházi nyelv és gondolkodás legfőképpen a koncentrált műhelymunkára, az intenzív színészi együttlétre és a közönséggel való folyamatos kommunikációra épít, azonnal és élénken reagál a nézőkkel közös térben keletkező történésekre. A Balázs Zoltán rendező-művészeti vezető irányításával létrehozott előadások – melyek kitartóan vizsgálják a színház különleges minőségeit – komoly szakmai visszhangot kiváltó, új színházi nyelvvel kísérletező produkciók, amelyek a Maladype társulatát a hazai és a nemzetközi színházi élet egyik legizgalmasabb és legszínvonalasabb független formációjává tették.

Friedrich Schiller Don Carlosa a patetikus-retorikus schilleri eszmedráma remekbe szabott példája. A történet az intrikáktól vezérelt és rideg, végtelenül szabályozott spanyol udvar hatalmi keretei között játszódik. A dráma középpontjában Don Carlos, a habozó-gyötrődő herceg áll, akit szinte szétszakít személyes kapcsolatainak beteljesületlensége. Drámai akció szempontjából, a leghangsúlyosabb szereplő –az európai humanitás szószólója – Posa márki. Ő irányítja és kapcsolja össze a dráma szerelmi és politikai szálát egységes indítékrendszerré. Bár Carlos és Posa elbuknak – ifjúkoruk „aranyálma” a szükségszerűség birodalmában nem valósulhat meg – a dráma szárnyaló dikcióval kifejeződő eszmei síkján a szabadság és a barátság nemes ideáljai diadalmaskodnak.

Játsszák: Blasek Gyöngyi, Tankó Erika, Varga Gabriella, Keszég László, Kuna Károly, Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos

Díszlettervező: Gombár Judit
Jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Góczán Judit
Rendezőasszisztens: Tárnoki Márk
Rendező: Balázs Zoltán

Bemutató: 2012. november 18., Maladype Bázis
Az előadás időpontja: 2013. március 27. szerda, 18.30
Helyszín: Szépművészeti Múzeum, Barokk Csarnok

Jegyár: 2500 Ft (a rendhagyó előadásra a szokásos kedvezmények nem érvényesek)
Jegyek válthatók: http://maladype.hu/hu/onlineticket/ vagy maladype@maladype.hu email címen, rendelhetők a 06 70 326 8108 telefonon és a Múzeum pénztárában. www.maladype.hu

Forrás: Szépművészeti Múzeum