Kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál – 17 nap, 70 program

Pénteken kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál, Magyarország legnagyobb kulturális eseménysorozata.

BTFMárcius 22. és április 7. között rendezik meg a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A fesztivál megnyitóját a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezik, ez egyben a Magyar Nemzeti Múzeum és a KOGART közös rendezésében megvalósuló, Vonzások és változások. – A 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítás megnyitója is egyben.

Idén Verdi és Wagner születésének 200. évfordulóját is megünneplik a fesztivál keretében. A kéthetes sorozatban 17 helyszínen 70 programot rendeznek.

Három ősbemutató szerepel a programban: Orbán György Ludus Tabulaturae című kompozíciója, emellett debütál a Recirquel nevű csapat cirkuszszínházi produkciójával. A záró napon Jankovics Marcell animációja kíséri Vörösmarty Csongor és Tündéjének teljes kísérőzenéjét, kiegészítve Kocsár Balázs karmester egyedi zenei válogatásával, Gemza Péter rendezésében.

A fesztiválon sok a sztárvendég, például a világhírű Collegium Vocale Gent, Christoph Prégardien és a Le Concert Lorrain, Marc Minkowski és a Les Musiciens du Louvre – Grenoble, valamint Patricia Petibon és a Münchener Kammerorchester, Joshua Bell és az Academy of St. Martin in the Fields, továbbá Claudio Abbado és az Orchestra Mozart is fellép.

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője Az Estében arról beszélt, hogy igyekeztek kihasználni, hogy a Húsvét is a fesztivál idejére esik; szép programokra ad lehetőséget a nagyhét és a húsvét is – mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az anyagiakkal, hogyan állnak Vitézy Zsófia közölte: remekül állunk, idén nem következett be olyan baleset, mint tavaly. Mind az állami támogatóktól (Emmi), és a turisztikáért felelős ágazattól (NFM), valamint a fővárostól is megkaptuk azt az összeget, amire számítottunk.

Kérdésre válaszolva Vitézy közölte, hogy a Fesztiválzenekar most sem lesz, mert a turnéprogramjuk nem volt összeilleszthető a fesztivál idejével – mondta. Hozzátette: a 2014-es fesztiválon már lesznek.

A fesztivál programjairól a www.btf.hu portálon lehet bővebb információkat szerezni.

Forrás: MTI