Titanic Filmfesztivál – Magyar vonatkozású alkotások a programban

Három magyar vonatkozású film is szerepel a jubileumi, 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában – közölték csütörtökön a szervezők.

A 2005 óta versenyfesztiválként működő filmmustra versenymezőnyébe idén tíz filmet válogattak be a szervezők, akik a mezőnyből eddig három alkotás címét árulták el. Az amerikai Feltörő színek, a finn Fekete golyó és az ír Mit tettél, Richard? című produkció mellett most három további, magyar vonatkozású film címét hozták nyilvánosságra.

A Csendesek az elsőfilmes holland Ricky Rijneke munkája, amelynek főszereplői Tóth Orsi és Rába Roland. A Kutyám, Killer rendezője a magyar származású szlovákiai Mira Fornay, a Köszönöm, jól! rendezője, Prikler Mátyás pedig szintén első filmjével jelentkezik Szlovákiából.

A Csendesekben (Silent Ones) egy autóbalesetet szenvedett nő, Csilla szürreális utazásra indul egy gyanús figurával, Gáborral. Rijneke alkotását, amely az élet és halál közötti vékony határvonalat vizsgálja, Pohárnok Gergely fényképezte. A holland rendező első játékfilmjével az idei Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be.

A Kutyám, Killer (Moj pes Killer) kilátástalan helyzetben élő emberekről szól. Marek (Mihály Ádám) egyetlen igazi barátja a kutyája, társaságát skinheadek alkotják. Az egy nap alatt zajló filmben a fiú elindul, hogy felkutassa anyját, de ennek súlyos következményei lesznek. A rasszizmus kérdéseit feszegető produkciót díjával tüntette ki a Rotterdami Filmfesztivál. Mira Fornaynek ez a második játékfilmje, az elsőt a velencei filmmustrán is láthatta a közönség.

A Pozsonyban élő Prikler Mátyás három történeten keresztül egy szlovákiai magyar család három generációját mutatja be látleletet adva a világról, amelyben élnek. A Köszönöm, jól! (Dakujem, dobre) című produkciót a cannes-i filmfesztiválon is bemutatták, a rendező egy korábbi nyilatkozata szerint jól fogadta a nemzetközi közönség.

A Titanic Filmfesztivál április 5-én nyitja meg kapuit. A kilencnapos filmmustrán mintegy hatvan nemzetközi produkciót tekinthetnek meg a nézők.

Forrás: MTI