Pécsi diák lett az idei Frankofón Dalverseny győztese

Nagy Kristóf, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanulója nyerte a versenysorozat budapesti döntőjét.

Az idei Frankofón Fesztivál dalversenyének győztese Cristophe Maé francia popénekes egyik számával nyerte el az első díjat, második helyezett Fekete Sándor, a debreceni Ady Endre Gimnázium tanulója lett a Párizsi Notre-Dame című musical egyik dalával, Drótos Debora pedig az algériai és marokkói származású Amel Bent énekesnő számával érdemelte ki a harmadik helyet – közölte Marion Decome, a Frankofón Fesztivál szervezője szerdán az MTI-vel.

Az első helyezett egy svájci utazáson, a második egy brüsszelin, a harmadik pedig egy háromnapos párizsi nyelvi képzésen vehet majd részt. A díjakat a nagykövetségek ajánlották fel a nyerteseknek – tette hozzá a szervező.

 A több magyar városban megtartott előválogatók alatt mintegy hatvan 15 és 25 év közötti jelentkező közül választották ki azt a tizenkét döntőst, akik francia nyelven adtak elő egy-egy dalt. A döntőben nyolc különböző városból érkezett nyolc lány és négy fiú vett részt, a versenyen kívül az eseményen szerepelt a tavalyi bukaresti Frankofón Dalverseny győztese is. Az előadókat az Accordzeam nevű francia zenekar kísérte.

A zsűri elnöke Noureddine Benomar marokkói nagykövet volt, rajta kívül Gabriela Matei, a Román Kulturális Intézet igazgatója; Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió igazgatója; Fodros István, a Diplomata Magazin főszerkesztője; Szilágyi Katalin, a Magyarországi Franciatanárok Egyesületének elnöke; Bardóczy Attila énekes, színész és Csemer Boglarka (Boggie) énekesnő értékelte a produkciókat.

Marion Decome arról is beszélt, hogy a Frankofón Dalversenyt 2001 óta rendezik meg és a Frankofón Fesztivál egyik legnagyobb presztízsű rendezvénye.

Forrás: MTI