Macedóniába készül a jászberényi Hamza Gyűjtemény

A Jászságról szóló két fotósorozattal mutatkozik be Macedóniában a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria Magyarország szkopjei nagykövetségének felkérésére.

A Jászság szobrait, valamint Aba-Novák Vilmos jászszentandrási freskóit bemutató képanyag előbb a katolikus és az ortodox húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva látható több szkopjei és vidéki helyszínen, így Bitolában, Kavadarciban, Negotinóban és Kocsaniban, majd az októberre tervezett Magyar Ősz rendezvénysorozat alkalmából – közölte Gurzó K. Enikő, a gyűjtemény művészettörténész-muzeológusa az MTI-vel.

A Hamza Lehel Mária divattervező által 1995-ben alapított jászberényi intézmény életében ez lesz az első külföldi jelenlét – tette hozzá.

A Hamza házaspár 36 évi brazíliai tartózkodás után 1989-ben tért vissza Magyarországra és adományozta életművének jelentős részét – csaknem 400 divatrajzot, hozzávetőlegesen 250 művészeti alkotást és több ezer értékes kéziratot, okmányt, könyvet – Jászberény városának. Idén először Hamza D. Ákos szülővárosában, Hódmezővásárhelyen is tárlat nyílt az 1940-es években főként filmrendezőként számon tartott polihisztor hagyatékából.

Forrás: MTI