Budapesti Tavaszi Fesztivál – íme, egy kis ízelítő

Vlad Troickij rendezte Anna Karenina a Bárkában és Carmen Cortés és barátai a Thália Színházban.

 A színház- és a filmművészet eszközeit ötvözi Vlad Troickij ukrán rendező, aki Vologyimir Klim kortárs orosz-ukrán alkotó Anna Karenina című darabját viszi színre a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében a Bárka Színházban. „Vologyimir Klim 2006-ban Tolsztoj klasszikusa alapján írt színdarabját azért választottam, mert egy olyan gondolatmenetet követ végig, amely az Anna Karenina történetét mítoszként járja körbe” – mondta el Vlad Troickij az MTI-nek. A rendező szerint Tolsztoj regényét nagyon kevesen olvasták el Ukrajnában és Magyarországon egyaránt. Mint kifejtette, az Anna Karenina történetét legutóbb feldolgozó 2012-es hollywoodi produkció is csak képszerű, tömör összefoglalása a történetnek. „Én viszont azt akartam, hogy mélyebben menjünk bele a szereplők pszichológiájába és nemcsak a dráma, hanem a tragédia szintjére emeljük a cselekményt” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a tragédia magába foglalja a végzet elkerülhetetlenségét és ebből a szemszögből megközelítve a darab arról szól, hogy Anna Karenina és Vronszkij gróf is rendes és tisztességes emberek, akik minél rendesebbek és tisztességesebbek, annál elkerülhetetlenebbé válik számukra a végzet.
Vlad Troickij elképzelése szerint olyan az előadás, mintha egy filmstúdió forgatásába csöppennének bele a nézők. A hollywoodi filmben színházi elemeket használtak fel, ebben a produkcióban pedig a színházi eszközöket ötvözik a filmművészet előnyeivel.

Az előadás alatt a tér két oldalán elhelyezett kamerákon keresztül több felületre közvetlenül vetítik ki az éppen nem szereplő színészek a többiek arcáról készített közeli felvételeket. A filmes megoldások miatt az előadás fokozottabban igényli a finom színészi játékot – mutatott rá a rendező. Vlad Troickij az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy bár ötvözi a színházat és a filmművészetet, mégsem próbálkozna meg filmrendezéssel, mert az élő anyaggal szeret dolgozni. „Ülni egy vágószobában és gépekkel órákon keresztül vágni a filmet? Én erre alkalmatlan vagyok” – magyarázta.

A rendező arról is beszélt, hogy a produkciót főként azoknak ajánlja, akik szeretik a formabontó előadásokat és a részletekbe menő pszichológiai játékot. Jövőbeli terveiről kifejtette, hogy mivel két éve nem dolgozik Ukrajnában, döntött úgy, hogy legalább egy év szünetet tart és visszatér a kijevi DAKH kortárs színházba – amelynek alapítója és vezetője -, terveik szerint egy színházi fesztivált is létrehoznak ott.

Vlad Troickij 2005-ben Székesfehérváron egy konceptuális előadással, Vörösmarty Csongor és Tünde című művének színpadra állításával kezdett el Magyarországon dolgozni. Azóta rendezett darabot Beregszászon, Kecskeméten, Debrecenben és Budapesten is.

Carmen Cortés és barátai a Thália Színházban

Carmen Cortés, a kortárs flamenco egyik meghatározó alakja lép fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitó napján, pénteken a Thália Színház nagyszínpadán.

A Carmen Cortés és barátai (Carmen Cortés en Companía) című estet 19 órakor láthatja a közönség. Carmen Cortés Barcelonában, andalúz szülők gyermekeként született. Művészetének forrása az ősi flamenco, ugyanakkor a színház és a tánc minden új formájára fogékony – olvasható a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján. Mint írják, a táncművész előadói stílusát elegancia, törékenység és intenzív személyesség jellemzi.

Carmen Cortés koreográfusként vezető spanyol társulatok mellett dolgozik. 1994-ben elnyerte hazája legrangosabb táncművészeti díját. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon látható előadását 2012 augusztusában mutatta be a madridi nyári fesztiválon. Az előadás ismertetőjében Carmen Cortést idézik, aki úgy fogalmaz, hogy az a közel 25 év, amelyet a zene és a tánc közelében együttesével eltölthetett, különösen boldoggá tette, úgy érzi, hogy ez az időszak színházi élete leggazdagabb periódusa. „Bízom abban, hogy az a szeretet és öröm, amit magam újra és újra átélek a legkiválóbb flamenco művészek társaságában, a közönséget is magával ragadja majd” – mondta.

A táncművész egyik állandó partnere Gerardo Núnez, Spanyolország vezető gitárművésze, akinek stílusában harmonikusan keveredik az ősi és az új flamenco, a dzsessz és a latin zene ritmikája.

Forrás: MTI