BTF – A húsvéti ünnepkör zenéi

A nagyhét zenei hagyományaihoz illően idén olyan művek hangzanak el a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, amelyek Krisztus szenvedéstörténetéről szólnak, illetve az újjászületés pillanatait idézik meg.

A zenei hagyományt a világhírű előadók teszik még emelkedettebbé. Johann Sebastian Bach Máté-passióját a barokk zene sajátos előadásmódjának egyik kiváló egyénisége, Philippe Herreweghe vezényletével hallgathatja meg a közönség – közölte a fesztivál sajtóirodája. A Lipcse város Bach-medáljával elismert muzsikus és együttese, a Collegium Vocale Gent nem először jár Budapesten, korábban együtt turnéztak a Budapesti Fesztiválzenekarral is.

A most már 43 éves kórus világhíréhez a Bach-előadások erőteljesen hozzájárultak. A budapesti közönség 2002-ben a Zeneakadémián a Máté-passiót, 2007-ben a Művészetek Palotájában a János-passiót hallhatta előadásukban. Most ismét a Lipcsében bemutatott Máté-passiót szólaltatják meg március 29-én.

A zenetörténészek öt Bach-passiót feltételeznek, azonban csupán négyet sikerült azonosítani, kettő maradt fenn teljességében, a Márk-passió zenéje elveszett, a Lukács evangéliumára készült műről pedig nem bizonyosodott be, hogy valóban Bach munkája lenne.

A Máté-passiónál több mint fél évtizeddel korábbi, még Köthenben keletkezett János-passió március 30-án hangzik el. Az előadás érdekessége, hogy a lírai tenorként ismert Christoph Prégardien – aki nemrég még Tituszt alakította Mozart operájában Zürichben – vezényli a Le Concert Lorrain zenekart és a Dán Nemzeti Énekegyüttest.

Prégardien, aki dalénekesként már megfordult Budapesten, a Bach-passiók egyik legkeresettebb Evangélistája volt, így Riccardo Chailly, Philippe Herreweghe, Nikolaus Harnoncourt, Fabio Luisi és John Eliot Gardiner irányításával dolgozva sajátította el a művek elemzésének és dirigálásának tudományát.

Húsvét vasárnapján, március 31-én Bach két korai kantátája csendül fel, mindkettő ugyanerre a napra készült. Ezek mellett Mozart c-moll miséjét adja elő a Les Musiciens du Louvre Grenoble, alapító-vezetőjük, Marc Minkowski vezényletével.

A misét Mozart 27 éves korában komponálta, megírására a zeneszerző fogadalmat tett, menyasszonya, Constanze Weber gyógyulásáért. A mű nem tölti ki a mise teljes keretét, de az énekesek számára így is komoly erőpróba.

Forrás: MTI