V. Nemzetközi Down Világnap

A Down Egyesület idén ötödik alkalommal rendez programokat a Down Világnap kapcsán, melyek egyike a 20 képből álló óriás-fotó kiállítás a Ditrói Mór utcában. A képek cseh, lengyel, szlovák és magyar Down-szindrómásokat ábrázolnak az országok egy-egy híres helyszínén. Az ötödik Nemzetközi Down Világnapnak a hagyományokhoz híven a Vígszínház ad otthont.

Idén immár ötödik alkalommal rendezi meg a Down Egyesület a Nemzetközi Down Világnapot a Vígszínházban, melyre ezúttal – az ENSZ által elfogadott, hivatalos Down-szindróma napjához (március 21.) kapcsolódóan – március 24-én (vasárnap) kerül sor. Ebben az évben a hagyományőrzés a rendezvény témája, így a Down Világnap kívül-belül néphagyományokat ápol.

Újra Down-szindrómás és ép gyerekektől lesz hangos a Vígszínház, ahol már hagyományosan Víg-blokkal is készülnek művészek. A Visegrádi 4 ország képviseletében fellépő cseh, szlovák, lengyel, magyar Down-szindrómás tánc- és színi csoportok mellett színpadra lép a Fölszállott a páva című tehetségkutató nyertes tánccsoportja a Jászság Népi Együttes, a 4 for Dance, valamint a Kaláka Együttes, a Vígszínház teljes területe pedig óriási játszóházzá alakul, ahol olyan érdekes programok várják a vendégeket, mint festés kortárs művészekkel, kézműves foglalkozások, vagy akár népi játékokat is ki lehet próbálni – jó idő esetén a színház előtt is.
Megjelennek hazai civil szervezetek, akik segítik a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokat, a MEREK mozgáskorlátozott akadálypályával készül, és lesz Láthatatlan kiállítás is a Vígszínház előtt. A rendezvényen kerül bemutatásra a Down Egyesület által újonnan létrehozott Down Baba program is.

Kapunyitás: 10.00

PROGRAMOK A SZÍNPADON

10.30 – 10.40 GYERMEKÖLELÉS-MEGNYITÓ – Eszenyi Enikő és Kisari Károly
10.40 – 11.00 VÍG-MESÉK – részletek a Vígszínház gyerekelőadásaiból
11.00 – 11.55 KALÁKA koncert
12.00 – 12.10 Csodacsapat Táncegyüttes (Nyíregyháza)
12.10 – 12.30 JÁSZSÁG NÉPI EGYÜTTES – a Fölszállott a páva verseny győztese, élő zenével kísérve
12.35 – 12.45 ArtEst egyesület, Hopi Hope színház (Szlovákia)
12.45 – 12.55 Úsměvy egyesület (Csehország)
12.55 – 13.05 Ostoja tánccsoport (Lengyelország)
13.05 – 13.25 TOMBOLA
13.30 – 14.00 4 FOR DANCE

PROGRAMOK A NÉZŐFORGALMI TERÜLETEKEN
kortárs festő-műhely a színház karzatán, népi játékok, kézművesek, fejlesztő-játékok, arcfestők, könyvvásár, gyerekfotózás, Down-Shop,
táncház a Jászság Népi Együttes vezetésével

PROGRAMOK A DITRÓI MÓR UTCÁBAN
MEREK-akadálypálya, Láthatatlan-kiállítás, jó idő esetén népi játékok

Belépőjegy: 900 Ft
Családi jegy: 2900 Ft (1 felnőtt+5 gyerek vagy 2 felnőtt+4 gyerek).
3 év alatt ingyenes.
Jegyek a Vígszínház jegypénztárában (Budapest, Szent István krt. 14.) elővételben kaphatók március 5-től.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Háttér:
Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down Világnapon, 2009. március 21-én a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyermek érezhette jól magát a színes, egész Vígszínházat betöltő programokon. 2012-ben a negyedik Down Világnap megszervezésére került sor, mely azóta több mint 1000 fős, nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. A rendezvény külön érdekessége minden évben, hogy a Vígszínház művészei mint önkéntesek vesznek részt a gyerekeknek szóló programokon. A Világnap rendszeres vendégei szlovák, cseh és lengyel fellépő csoportok, valamint több szomszédos ország apraja-nagyja látogat el ezen alkalomból a játszóházzá alakuló Vígszínházba minden évben.i lehet próbálni a kerekesszéket,és lesz Láthatatlan kiállítás is. (www.0321.hu ) Évente hazánkban kb. 150 Down-szindrómás gyermek születne meg, szűrővizsgálatokkalezen magzatok 64%-át szűrik ki a terhesség alatt. Kb. 90-re tehető a Down-szindróma miatt megszakított terhességek száma, így évente 50-60 Down-szindrómás csecsemő jön világra. Egyesületünk a Down Világnappal összefüggésben indítja márciusban a Down Baba programot, mely célja nemcsak pozitív példa nyújtása egy újabb Down-baba születésekor, hanem felölelni a terhesség időszakát, valamint az azt követő első időszakot, illetve széleskörű információ nyújtása nemcsak kismamáknak és kispapáknak, hanem a közvetetten érintettek és érdeklődők számára is.

Forrás: Vígszínház