Óriásfotó-kiállítás a Down világnap alkalmából

Óriásfotó-kiállítás a Ditrói Mór utcában, a Vígszínházban koncertek, kézműves foglalkozások és népi játékok várják az érdeklődőket a Down világnap alkalmából Budapesten.

A tárlaton látható fotók cseh, lengyel, szlovák és magyar Down-szindrómásokat ábrázolnak. A 20 kép a visegrádi négyek városaiban, Budapesten, Nyíregyházán, Kassán, Brno és Wroc3aw központjában készültek. A Down Egyesület célja a tárlattal közelebb hozni egymáshoz a többségi társadalmat és a fogyatékkal élőket. A kiállítást Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója és Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke nyitja meg csütörtökön a Ditrói Mór utcában – közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.

Idén is a Vígszínház ad otthont a világnapi rendezvénynek vasárnap. A visegrádi négyek képviseletében cseh, szlovák, lengyel és magyar Down-szindrómás tánc- és színjátszó csoportok lépnek fel. A közönség részleteket láthat a Vígszínház gyerekelőadásaiból, megtekintheti a Jászság Népi Együttes, a 4 for Dance és a Kaláka együttes műsorát.

A színház óriási játszóházzá alakul, ahol a gyerekek kortárs művészekkel festhetnek, népi játékokat próbálhatnak ki és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. A Ditrói Mór utcában a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) mozgáskorlátozott akadálypályával készül, lesz Láthatatlan kiállítás és bemutatják a Down Egyesület által újonnan létrehozott Down Baba programot.

Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down világnapon, 2009. március 21-én a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyermek vett részt. A rendezvény rendszeres vendégei szlovák, cseh és lengyel fellépő csoportok; a Vígszínház művészei mint önkéntesek vesznek részt a gyerekeknek szóló programokon.

Forrás: MTI