Májusban lesz a temesvári TESZT színházi seregszemle

Májusban rendezi meg a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót (TESZT), amelyen magyarországi, szerbiai, szlovéniai és romániai társulatok is részt vesznek.

A TESZT-et 2007-ben alapította a temesvári színház. Gálovits Zoltán, a színház művészeti aligazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a május 24-től 31-ig tartó idei találkozó programja még nem végleges, de olyan előadásokat hívtak meg, amelyek egyrészt érzékenyen reagálnak aktuális politikai viszonyokra és társadalmi helyzetekre, másrészt a produkciókat az alkotók szerzőként, rendezőként és akár színészként is jegyzik.

A színházi találkozónak évfordulós jellege lesz, hiszen Temesváron hatvan éve alakult állandó hivatásos magyar színtársulat.

A meghívott társulatok kapcsán Gálovits Zoltán kifejtette, hogy idén is részt vesznek azok a régióban működő magyar társulatok, amelyekkel a temesváriak amúgy is szoros szakmai kapcsolatot ápolnak. Ilyen az Újvidéki Színház, a Szabadkai Népszínház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Szintén visszatérő társulatként lesz jelen a budapesti Nézőművészeti Kft. független társulat, de várhatóan szlovén és belgrádi előadás is része lesz a programnak. A válogatás a temesvári román, magyar és német színház produkcióit is tartalmazza.

A TESZT a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió fesztiváljaként indult, és a szervezők továbbra is meg szeretnék őrizni ezt a jellegét, ugyanakkor szélesíteni akarják a palettát, és a szűkebb régión kívüli térségekből is meghívnának aktuális és érvényes művészi törekvéseket bemutató, minőségi színházi produkciókat.

Forrás: MTI