Korai Öröm tizedszer: jubileumi lemezbemutató koncert a Gödörben

Pénteken mutatja be aznap megjelenő tizedik stúdióalbumát a világzenét etno-trance-tribal-rock hangzással vegyítő Korai Öröm a fővárosi Gödör Klubban.

A 23 éve működő zenei kollektíva szerteágazó diszkográfiájában a sorlemezek mellett két bakelit-, két remix- és két koncertalbum sorakozik, a Korai Öröm 2013 című anyag pedig egyszerre követi a hagyományokat, és keres új utakat.

„Borosi Gábor billentyűs visszahozta az acid hangzást, a Yonderboiban, illetve a Zagarban is megfordult Kovács Andor gitáros érkezésével friss energiák keletkeztek, és kikívánkozott egy új album” – mondta Kilián Zoltán basszusgitáros az MTI-nek. Kifejtette, hogy a koncerteken már kipróbált ötletek mostanra kristályosodtak ki, és a zene ugyanolyan „korais”, mint volt, néhol talán feszesebb-keményebb a szokásosnál, de az etno továbbra is erősen jelen van.

A nyolcadik lemez óta a dalok számozás helyett már címet kapnak, így van ez a tizedik albumon is, amelynek borítóján a zenekar elbúcsúzik a nemrég elhunyt alapító tagtól, Takács Pétertől.

„Állandó kérdés, hogy érdemes-e fizikailag megjelentetni egy lemezt vagy elég a netes letöltés. A Korai Öröm évente 500-1000 CD-t ad el, elsősorban a külföldi koncerteken, úgyhogy nekünk még megéri” – jelentette ki Kilián Zoltán. Hozzátette: a rádiók, tévék ritkán adnak Korai Örömöt. A basszusgitáros jónak tartja, hogy 35 százalékban magyar zenét kell adnia minden hazai rádióadónak, bár szerinte a hallható előadók közül majdnem mindenki valamilyen divatot követ. „Ami unikum vagy hungarikum bármilyen stílusban, az ritkán kerül adásba. Jó jel, hogy idén a Petőfi Rádió visszajelzett nekünk, talán van esélyünk náluk a jubileumi lemezzel”.

A lemezbemutató turné múlt héten Szegeden indult, és tíz állomásból áll. A Korai Öröm fellépéseinek több mint fele külföldön van. Kilián kitért arra, hogy a szláv országokban az emberek könnyen oldódnak, nyitottak, Nyugaton viszont eleve sokféle „inputjuk” van a poptól az afrikai dallamokig, őket nem éri olyan „kultúrsokként” a Korai.

„Koppenhágától Genováig, Dublintól Koszovón át Szentpétervárig bárhol játszottunk, idővel biztosan sikerült egymásra hangolódnunk a közönséggel, függetlenül attól, hogy együtt izzadtunk egy pinceklubban vagy több ezer embernek játszottunk egy fesztivál nagyszínpadán” – mondta a ritmusszekció tagja. Megjegyezte, hogy a hazai fesztiválszervezők általában azzal utasítják el a 13 tagú zenekart, hogy nem aktuális.

„A Szigeten rendre megtöltöttük a WAN2-sátrat, nagyrészt külföldieknek. A nyáron hollandiai, szlovákiai, szlovéniai és németországi fesztiválokra hívtak meg bennünket, utóbbin egyszer éppen a napokban elhunyt gitáros, Alvin Lee után játszottunk”.

A pszichedelikus rockot kelet-európai hatásokkal és sámán tradíciókkal keverő Korai Öröm 1990-ben alakult, már első fellépéseiken is volt vetítés, amiért napjainkban is hárman felelősek teljes jogú tagként. Első hanghordozójukat 1993-ban a Trottel Records adta ki 500 példányban, majd kialakult a ma is jellemző „korais” hangzás, sok ütős és egzotikus hangszerrel.

A Korai Öröm jelenlegi felállása: Borosi Gábor (billentyű), Csányi Viktor (dob), Jócsik János (ütőhangszerek), Kilián Zoltán (basszusgitár), Nádasdi Zsolt (ütőhangszerek), Paizs Miklós (fuyara, csövek, doromb, trombita, khöömei ének), Szalay Péter (gitár), Kovács Andor (gitár), Vécsi Tibor (ének), Mester-Lovas András (hangmester), Bonnyai Zoltán (vj), Völgyi Gábor (vj), Szűcs László (fények).

Forrás: MTI