Aukció a Katona József Színház relikviáiból

A Katona József Színház 30 éves történetének tárgyi emlékeit bocsátják aukcióra a FUGA Budapesti Építészeti Központban a Katona30 – Emlékképek címmel látható kiállítás zárásaként szombaton.

Március 23-án 18 órától Winkler Nóra közreműködésével a látogatók a kiállított kellékekre és jelmezekre, a katonajozsefszinhaz.hu/aukcio oldalon részletesen ismertetett relikviákra licitálhatnak, és a Katona 30 éves történetét meghatározó tárgyi emlékek tulajdonosai lehetnek – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kiállításon az árverésre kínált kellékeken, jelmezeken túl az érdeklődők Koncz Zsuzsa színházi fotóit is megtekinthetik. Az aukcióból befolyó összeget ifjúsági színházpedagógiai programja támogatására fordítja a színház.

Az eseményen például a 2004-ben bemutatott Koccanás kellékeit, köztük Ónodi Eszter szemüvegét, Máthé Erzsi látcsövét, valamint a Bezerédi Zoltán és Gáspár Sándor által viselt karórát is árverésre bocsátják. A látogatók az 1983-as Budapest Orfeum hangfelvételére, három audiokazettára is licitálhatnak.

Az aukción gazdára találhatnak A kétfejű fenevad kellékei, a robbanószerkezetté preparált tojások, az Ivanovban használt, a ’70-es évek világát idéző kékpöttyös bögre és a bronz kutyaszobor is. Emellett a Sáskák szórólapján is látható sáska-figurák, A nevető ember című előadás gipsz gyerekfeje, Az eltört korsó agyagkorsója és a Csirkefejben szereplő mankó is megtalálható az aukcióra bocsátott tárgyak között.

A jelmezek között Udvaros Dorottya Az új lakás című Goldoni-darabban viselt brokátcipőjére, Ibsen Hedda Gableréből Básti Juli bordó bőrcipőjére és ruhájára licitálhatnak az érdeklődők. Kalapács alá kerülnek Szirtes Ági, Haumann Péter, Bán János, Fekete Ernő, Pálmai Anna, Jordán Adél és Nagy Ervin jelmezei, a Mesél a bécsi erdő, az Ivanov, a Barbárok, a Dilettánsok, a Médeia című előadásokban látható ruhák, kiegészítők. Cserhalmi Györgynek az 1988-ban a Mizantrópban Alcesteként viselt hosszított bőrkabátját is aukcióra bocsátják.

A február 13. óta látható Katona30 – Emlékképek című kiállításon a tavaly elhunyt Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a színházi világ elismert fotósa, Koncz Zsuzsa képeiből, valamint a Katona József Színház elmúlt három évtizedének színpadi rekvizitumaiból, emlékezetes kelléktárgyaiból és jelmezeiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A tárlat kurátora B. Nagy Anikó művészettörténész, a kiállítás március 23-ig látogatható.

Forrás: MTI