Színházi világnap – Jótékonysági gálaest a veszprémi Petőfi Színházban

Jótékonysági gálaesttel és szakmai díjak átadásával ünnepli a MASZK Országos Színészegyesület a színházi világnapot március 27-én a veszprémi Petőfi Színházban.

Az est bevételével, valamint a fellépők és a közreműködők által felajánlott aznapi gázsival az Ódry Árpád Művészotthon lakóit támogatják a szervezők – mondta el Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke hétfőn a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

A jótékonysági gálaesten szakmai díjakat adnak át: a MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat, a pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat, valamint a fiatal rendezők munkáját értékelő Vámos László-díjat és a Szabadtéri Színpadok Szövetsége által alapított Amphiteátrum Díjat. Az egyesület a Pesti Magyar Színház képviselői mellett részt vett a Kállai Ferencről elnevezett életműdíj odaítélésében, amelyet szintén a gálaesten adnak át.

A rendezvényen a közönség részleteket láthat egyebek mellett a Marica grófnő, a Csókos asszony és az Oliver! című darabokból. Az esten fellép mások mellett Hegedűs D. Géza, Fehér Anna és Kulka János, megemlékeznek Kállai Ferencről, Gobbi Hildáról és Latinovits Zoltánról is – ismertette a program részleteit Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója, hozzátéve: a világnap üzenetét a tervek szerint Tordy Géza színművész olvassa fel.

A veszprémi színjátszás a hazai színházi élet fontos helyszíne, legendás színészek és legendás előadások kötődtek ehhez a színházhoz – fogalmazott Veszprém polgármestere. Porga Gyula azt hangsúlyozta, hogy a színház sokkal többet jelent egy város közéletében, mint csupán egy helyszín, hiszen egyfajta szellemi közeget kell betöltenie.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

Forrás: MTI