Stephen Hawkingról szóló életrajzi film debütált az austini filmfesztiválon

Ez az első életrajzi dokumentumfilm a tudósról, a produkció narrátora maga Stephen Hawking.

Bensőséges betekintést nyújt Stephen Hawking brit elméleti fizikus életébe a róla készült dokumentumfilm, amely a vasárnap zárult austini filmfesztiválon debütált, és mozis forgalmazása után a tervek szerint a brit Channel 4 tévécsatorna is műsorára tűzi.

„Ez egy olyan rendkívüli történet, amely a legtöbbünket évek óta foglalkoztat” – mondta David Glover, a Channel 4 vezető műsorszerkesztője. „Ebben a filmben elbeszéli az élettörténetét, ezért meghatározó produkció. Közvetlen, szerény, nagyon brites stílusban mesél, ami csak még megindítóbbá teszi a filmet” – fűzte hozzá Glover.

A 71 esztendős Hawking a világ egyik leghíresebb tudósa. A dokumentumfilm a sikertelen iskolaévektől követi végig tudományos pályafutása kibontakozását, amelynek során sok millió fontot kereső ünnepelt szerző lett belőle. A filmből kiderül, hogyan változott meg az élete, miután kiderült, hogy a bénulásához vezető ALS-betegségben szenved. Bár a hatvanas évek közepén csak két évet adtak neki az orvosok, megtanult együtt élni állapotával. A filmben megszólal első felesége, Jane, akit 1964-ben vett el, testvére, Mary, kollégái, továbbá Jim Carrey színész és Sir Richard Branson is.

Hawking Az idő rövid története című kötete 1988-ban bestsellerré vált és több mint tízmillió példányban kelt el világszerte. Az elmúlt években a tudós számos tudományos ismeretterjesztő filmen dolgozott, vendégszerepelt az amerikai Agymenők című sikersorozatban is. Legutóbbi kötete, A nagy terv 2010-ben jelent meg.

Forrás: MTI