Arculatot vált a győri múzeum

Május végén, június elején teljesen új arculattal jelentkezik a győri múzeum, amely így friss megjelenéssel várhatja a múzeumok éjszakája eseményei iránt érdeklődőket – mondta el az MTI-nek hétfőn Grászli Bernadett igazgató.

A lépést nem csupán az tette szükségessé, hogy új nevet kapott a városi és a megyei intézmény összegyúrásából létrejött múzeum, de az is, hogy a korábbinál sokkal rugalmasabb és interaktívabb működést tűztek célul. Ez jelenik meg az új mottó „Nyitott – színes – eleven” gondolati hármasában is – tette hozzá.

Mint mondta, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum névadójának monogramjával „játszottak” az új logó megalkotásakor. Az első betűt tükrözték, hogy a másodiknak támaszkodhasson, majd a végeredmény egy szumma jel lett. Erre alapozva saját blogot is kap majd az intézmény szumma11 néven.

„Nem azt akarjuk sulykolni, hogy múzeum vagyunk, hanem azt a képet erősíteni, hogy Győrben az intézmény 11 helyszínen kínál érdekességeket a közönségnek, mindez pedig egy nagy egésszé áll össze, ami messzebb mutat részei összegénél” – magyarázta az elgondolást az igazgató.

Grászli Bernadett közölte az is: internetes jelenlétük megújulásának része lesz, hogy a két egykori intézmény – a győri Városi Művészeti Múzeum és Xántus János Megyei Múzeum – honlapja helyébe egy új oldal lép pár hónapon belül, amely már a romer.hu cím alatt lesz elérhető.

Február elején, napokkal kinevezése után beszélt arról az MTI-nek az igazgató, hogy mozgalmasabbak, nyitottabbak lesznek a jövőben a győri múzeumok.

„Három éve nekikezdtünk a nyitásnak a Városi Művészeti Múzeumban, ezt szeretnénk meghonosítani az egykori Xántus János Megyei Múzeumban is. Így ugyanis sokkal élvezetesebben, több oldalról mutathatjuk be meglévő gyűjteményünket” – mondta akkor.  Megjegyezte: mindkét épületben megfelelő terek és szakemberek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy interaktív programokat szervezzenek a közönségnek, megtartva az eddigi eltérő – művészeti és történeti – profilt, ám ezen belül kihasználva az „átjárások” adta lehetőségeket. A jelenleginél bővebben és mélyebben foglalkoznának a helytörténet feltárásával és bemutatásával. Nem egyszer az épületen kívül mutatnák be kincseiket, például a város régmúltját és jelenét összehasonlító okostelefon-alkalmazás segítségével – sorolta terveiket az intézményvezető.

Hozzátette: a meglévő helytörténeti folyóirat, az Arrabona mellett egy ismeretterjesztő színes periodikát is indítanának, a negyedévente megjelenő kiadvány a győri múzeumok közös programfüzeteként is szolgálna. Grászli Bernadett szavai szerint szeretnék néhány hónap alatt „összefésülni” a korábbi két intézmény közgyűjteményi és tudományos munkáját, valamint a megyei hatókör ellátásához szükséges – például régészeti – feladatokat. Ehhez az összeolvadás előttinél alig kisebb létszám áll a rendelkezésükre: a korábbi, összesen 74 állásból kettő betöltetlen volt; a hónap közepétől 70 munkatárssal dolgozik a Rómer múzeum.

Forrás: MTI

,