Színházat varázsol a Főnix Csarnokból Markó Iván balettművész

A Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, aki csütörtökön a Mózes, avagy a Tízparancsolat című produkció előkészületei során járta be az arénát.

„Az egyszerűségében van a debreceni Főnix Csarnok nagyszerűsége, mindig az egyszerű a legszebb” – emelte ki a Magyar Fesztivál Balett művészeti vezetője, a produkció egyik főszereplője újságíróknak. Beszélt arról is, hogy igazi kihívás számára színházat varázsolni a többezres csarnokból.

Markó Iván megjegyezte, hogy üzenete van a történetnek: Mózes élettörténete közel áll hozzá, hiszen népének szabadságot, önállóságot szeretne, vállalja népe tanítását és megváltását. Mint mondta, a Tízparancsolatot sokszor nehéz betartani, mégis ezek az erkölcsi szabályok teszik emberré az embert.

A tánc nyelvén szerinte minden elmondható, amit beszéddel vagy írással tudnának közvetíteni. Számos látványos bibliai jelenet fog megelevenedni a közönség szeme előtt március 27-én, így nyílik szét például a Vörös-tenger a Főnix Csarnokban.

A negyven táncossal és gigantikus díszletekkel jelentkező mű előkészületei úgy zajlanak a Főnixben, hogy közben – mint azt az MTI tudósítója tapasztalta – még a rövidpályás gyorskorcsolya-vb miatt készített, de azóta a küzdőtérről eltávolított több tonnányi jeget sem szállították el teljesen a csarnok mellől.

Kerekes Sándor, a Főnix Rendezvényszervező Kft. kommunikációs vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy ez lesz az év első nagyszabású „megaprodukciója”, de terveik szerint a Főnix Csarnokban legalább negyedévente szeretnének hasonló méretű kulturális előadásokat rendezni.

Forrás: MTI