Negyed6Negyed7 Fesztivál a régi pesti zsidónegyedben

Kiállításokkal, koncerttel, vezetett sétákkal, köztéri játékokkal és focigálával 17 helyszínen várják az érdeklődőket a pészah ünnepe alkalmából rendezett Negyed6Negyed7 Fesztiválon március 25. és április 2. között a régi pesti zsidónegyedbe.

A pészah a zsidó nép egyiptomi rabszolgasorból való megszabadulásának ünnepe. A Marom Egyesület ez alkalomból szervezett fesztiválja március 25-én kezdődik, Mircea Cernov Én, Te, Mix2 címmel mutatja be fotóportré-sorozatát a Klauzál 13 Könyvesbolt és Kortárs Galériában – írta az egyesület az MTI-nek küldött közleményben.

negyedhatnegyedhét

A Klauzál tér jövőbeli átalakításáról a Klauzália csoport háromnapos workshopot tart. Március 27-én a kerület zöld területeiről a Kisüzemben, március 28-án közlekedéssel kapcsolatos kérdésekről a Szimpla Kertben, a terület lakatlan épületeinek sorsáról pedig március 29-én a SRLY Klubban tartanak beszélgetéseket.

Március 30-án a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató Zöldséginkubátor programján közösségi kertészkedő napot tartanak a Massolit Books & Cafe kertjének tavaszi újjáélesztésére.

A nyolcnapos fesztivál alatt nyolc különféle szemszögből városismereti sétákon mutatják be a történelmi zsidónegyedet Kemény Mária vezetésével. Az érdeklődők megnézhetik például a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát, amelyet a bécsi szecesszió vezető építésze, Otto Wagner tervezett.

Március 31-én a Klauzál téri családi napon lesz focigála, Klauzál téri makett-építés, aszfaltrajzolás, eljátszott lakógyűlés, szépirodalmi mese- és ruhacsere piac, este pedig szabadtéri mozival várják a látogatókat. A Véleménykerítés című kültéri installációhoz kapcsolódó szabadtéri játékokon pedig a felnőttek és a gyerekek megfogalmazhatják a térrel kapcsolatos elképzeléseiket.

A Bálint Házban fotókiállítással, pészahi Tóra Rudival; a Fogasházban média- és fotótárlattal, táncórával és koncertekkel várják az érdeklődőket.

Széder esti vacsora és daltanulás lesz március 26-án az Izraeli Kulturális Intézetben, március 28-án pedig Kultuszfilmek Izraelben címmel bemutatják az 1995-ben készült Széderesti láz (Passover fever) című, egy zsidó család széder estjét bemutató izraeli filmet, amelynek főszereplője Gila Almagor, az izraeli film nagyasszonya.

A Mika Tivadar mulatóban többek között a Puszi együttes és Darvas Kristóf tangóharmonika koncertje és pészahi kocsmakvíz lesz. A kicsik pedig Rutkai Bori Vacka dalok című előadásán vehetnek részt.

Forrás: MTI